Снимка: Dnes.bg
fallback

По-голямата част от българите са доволни от работата си и одобряват шефовете си. Това показват данните от националнопредставителното проучване на "Галъп интернешънъл", проведено между 13 и 22 април сред 817 души по метода "лице в лице".

В навечерието на Деня на труда на първи май 43% от пълнолетните българи твърдят, че работят и са доволни от работата си. 18% работят, но не са доволни. 19% не работят, но като цяло са доволни от работата си досега, а 10% не работят в този момент и не са доволни от работата си до този момент. 7% казват, че още не работят, а останалите се затрудняват да отговорят.

Разбира се, в данните се оглежда оценката за условията на труд, но повече проличава личната самооценка. Затова и оптимистичните изводи биха били прибързани, отчитат социолозите.

Както може да се очаква, най-доволни са хората, които имат и най-високо образование. Пенсионерите у нас изглеждат в сериозна степен доволни от трудовия си път.

53% от работещите пълнолетни българи декларират и че са доволни от парите, които получават от работодателите си, а 44% - че не са.

Данните идват на фона на сравнително по-добрите показатели за икономиката и пазара на труда в последно време, но не показват решително превъзходство на задоволителните оценки. Положителните оценки „водят“ с малко, но и делът на отрицателните е чувствителен.

58% от работещите пък казват, че са доволни от шефовете си, 24% не са, а 13% казват, че нямат шефове. Останалите се затрудняват да отговорят. Във въпроси като този със заплащането и този за шефовете, разбира се, може да се отразява и известна предпазливост на отговарящите, отбелязват социолозите. 

Българите очакват и по-ниски нива на безработицата. През април 20% очакват повишаване на безработицата и това е най-ниската точка от години. В последните няколко години тези очаквания се движиха около 40%, а по време на кризата дори преминаваха нива от 70%.

Всичко това означава, че песимизмът за трудовите перспективи остава преобладаващ, но намалява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

87

X,Y,Z

преди 6 години

ДА бе,то за това имаме 2 млн. емигрирали ,защото са доволни от шефовете (Бай ***),даващи космически заплати с осигуровки на минималната и 12 часов работен ден(това го има все още в София ,пък представям си как е в провинцията)!!

86

????

преди 6 години

КОЙ и КАК "изчисли" това? А,КОЛКО от работещите се осигуряват на МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА,някой ИЗЧИСЛИЛ ли е? ПРОВЕРИЛ ли е? А,КОЛКО от работещите,все ОЩЕ НЕ са си получили тава ,което са ОТРАБОТИЛИ?

85

Анонимен

преди 6 години

Щом го казва Андрей Райчев,значи трябва да му "вервате".Напоследък е станал много близък с ББ,явно изпълнява политическа поръчка.

fallback