Reuters

Обезкуражителна новина за всички, които спазват изрядна хигиена, идва от проучване на американски учени. Според него не само е почти невъзможно да се опазим от досег със замърсени предмети в ежедневието си, но и се оказва, че ежедневно влизаме в досег с някои от най-замърсените предмети, които ни заобикалят.  

Затова редовното почистване на тези предмети следва да се прилага успоредно с хигиенните навици.

Спално бельо
 
Последната мисъл на хората, които се вмъкват под чаршафите вечер след освежителен душ, би била, че всичко е било напразно и всъщност навлизат в гъсто населената територия на най-разнообразни микроорганизми – акари, бактерии, гъбички и др. С най-голям брой от тях делят постелята си хората, които обичат да похапват в леглото или често да си лягат с дрехи, с които излизат и навън.
 
Най-негативни последствия замърсеното спално бельо носи за хората с алергии, астма и други хронични респираторни проблеми. Логично, като най-успешна превантивна мярка се препоръчва редовната подмяна на спалното бельо, но според експертите дори в рамките на ден-два след смяната чаршафите ни отново дават подслон на микроорганизми. Особено ако непосредствено преди лягане сме били в досег с някой от другитре най-замърсени битови предмети, които предстои да посочим.

Телефон или таблет
 
Преди да попадне върху леглото ни вечер телефонът звървява много дълъг път през деня, в рамките на който влиза в контакт с най-разнообразни замърсители. Добре е на телефона да се гледа като на продължение на ръцете и за почистването му да се полагат адекватни грижи, както и тях. Проучванията установяват, че върху телефона ни в някои случаи може да се открият 10 пъти повече бактерии, отколкото върху тоалетната чиния например. Това налага хигиенните мерки в домакинството да се преосмислят, за да бъдат наистина ефективни.
 
Още за най-мръсните предмети, които вредят на здравето ни, четете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase