Снимка: Личен архив
fallback

Светът отбелязва 32 години от инцидента в Чернобил, което е най-голямата ядрена катастрофа в историята. Повече от три десетилетия по-късно човечеството продължава да се бори с последиците от трагедията.

Аварията в Чернобилската АЕЦ стана през нощта срещу 26 април 1986 година. Тя предизвика облак от радиоактивни отпадъци, който премина над части от Съветския съюз, Източна Европа и Скандинавия.

Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия бяха замърсени, а около 200 хиляди души бяха евакуирани от родните си места, разказва Bulgaria ON AIR.

Микола Волкозуб е украински военен пилот на 86 години. През 1986 година той се подготвя за първия си полет над злополучния реактор в Чернобил. Разказва, че се съгласява да извърши мисията въпреки че знае, че животът му е изложен на риск.

След като, преди 32 години, изпълнява три полета, продължили 19 минути и 40 секунди, Волкозуб е изложен на много голяма радиация. А самолетът му е трябвало да бъде погребан на така нареченото гробище за остаряло и извън експлоатация оборудване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

Питам

преди 6 години

До срочно 91 Бъзикаш се нали?

72

Да добавя

преди 6 години

До Анонимен 87 Така е. Не само безплатна радияция , а и наша , братска , социалистическа.

71

У НАс е СТРАШНО

преди 6 години

Ние сме тежко увредени от мед мафията в BUlgaria. проучени деца от Припят преселени в Донецк на 18 години нямаха никакви увреждания .всички имаха перфектни здрави зъби.. У НАС СТРАШНО ..МЕд мафията отравя милиони с ХЛОР токсични бойни отровни вещества подавани вместо питейна вода.. НА първо място сме в света по убити с инсулти,инфаркти,рак.,.милиони са трайно увредени с диабет.

fallback