Снимка: Reuters
fallback

Израел започна да празнува 70 години от основаването си с факлена церемония в Ерусалим, която даде начало на няколко дни чествания, предадоха ДПА и Франс прес.

След като във вторник и сряда почетоха паметта на своите сънародници, които са били убити в служба на Израел или в атентати, израелците започнаха тази вечер да честват със семейни барбекюта и събирания в национални паркове създаването на държавата си, обявено на 14 май 1948 г. от Давид Бен Гурион, но отбелязвано сега според еврейския календар.

Честванията ще продължат 70 часа до събота вечер.

Планирани са улични фестивали и спектакли с фойерверки в Тел Авив и Ерусалим, както и самолетно шоу.

На церемония в Ерусалим премиерът Бенямин Нетаняху приветства "истинските семена на мира", които според него започват да покълват в някои арабски страни.
Той не даде повече подробности, но неотдавна са отбелязани признаци на затопляне на отношенията, особено със Саудитска Арабия, която подобно на Израел приема Иран като сериозна заплаха.

Според официалната статистика около 6,59 милиона израелски граждани (74,5 процента) са евреи, а 1,85 милион (20,9 процента) са араби.

С над 8,8 милиона жители населението на Израел е нараснало десетократно от 1948 г. Икономическият растеж за четвъртото тримесечие на 2017 г. е 4,1 процента от БВП. Страната има около дузина носители на Нобелови награди.

"Израел бе създаден, за да може еврейският народ, който не се е чувствал у дома почти никъде по света, най-после да има дом", заяви писателят Давид Гросман на церемония в Тел Авив, която бе смущавана от десни активисти, протестиращи срещу присъствието на палестински семейства.

"Днес, след 70 години изненадващи успехи в толкова много области, Израел с цялата си сила може би е крепост. Той обаче все още не е дом. Израелците няма да имат дом докато палестинците не получат свой", каза Гросман.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Български Българин

преди 6 години

Колкото до Иран... Какво чакат? Защо не ги смачкат? Защо Рияд и Тел Авив са готови да се коалират?? Араби и евреи в коалиция? Не е нещо ново. Българите и турците също са съюзници ПСВ. Това не са ти арабските държави. В момента гарант за суверенитета на Израел това е САЩ. Без САЩ няма Израел. Окей?

34

Български Българин

преди 6 години

До 34. Къде го пише това?До 35. Грешни заключения си правиш за мене приятел. В геополитиката няма чувства и емоции. Тя просто е.По темата: И на какви ресурси е богата е Израел?? След като това е единствената държава в БИ която няма огромни залежи на нефт и петрол. А половината държава е пустиня. За да оцелеят евреите трябва да ползват акъла си. Израел е хай-тек държава със собствено производство на оръжие и технологии. Но е изцяло зависима от подкрепата на САЩ.

33

До 32

преди 6 години

Не ползвай подобен ник. Само го оскверняваш.А, глупавите ви братвежи относно Израел са смешни и неоснователни.

fallback