Снимка: архив, БулФото

От 2011 година насам CEZ Group многократно е предлагала на различни представители на българската държава да закупят българските активи на компанията. Това са съобщили от чешкото дружество по искане на временната комисия, която анализира сделката за ЧЕЗ България.

Още по темата

Информацията обяви председателят на комисията Жельо Бойчев (БСП) по време на последното официално заседание на временната комисия. Има очаквания, че депутатите ще поискат срока на дейността им да бъде удължен.

В отговор на запитване от комисията от Министерския съвет обаче са коментирали, че не са водени преговори с CEZ Group за продажбата на дружествата в България.

По отношение на осигуряването на финансирането за сделката нещата се движат "организирано", обясниха от "Инерком България" пред депутатите от комисията. Водят се разговори с банките, които напредват и се очаква преди финализирането им да се произнесе Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), обясни Валентин Захариев.

Той беше категоричен, че всеки от кандидатите е минал през проверка на финансите и собствеността. От CEZ са преценили след тези проверки, че "Инерком България" изпълнява критериите и не представлява репутационен риск за тях, допълни още Захариев.

"Инерком България" не е участвала в ценовите заявления за новия регулаторен период, съобщи Милена Стоева пред депутатите. Тя посочи още, че CEZ Group е собственик на дружествата в България, докато сделкате не бъде финализирана и те са подготвили заявленията за нови цени до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Подробности четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase