Снимка: pixabay

Обичате ли сурови ядки и семена, които да добавяте към вашата зърнена закуска, здравословни домашни бонбони, смути рецептите? Несъмнено тези полезни храни, имат редица ползи за нашето здраве и са чудесни за диетични режими на хранене, но... е добре преди да ги консумираме да ги накисваме за няколко часа във вода.

Защо?

Подобно на зърната, ядките и суровите семена съдържат умерено количество фитинова киселина, което също действа като ензимен инхибитор в тялото ви. Проблемът се крие във факта, че фитиновата киселина може да причини стомашни неразположения, тъй като тя прави ядките и семената по-трудносмилаеми.

Ето защо е добре, ако в менюто ви за следващия ден се включва шепа бадеми, кашу, орехи, семена от чиа и т. н. да ги накисвате от вечерта във вода. Така ще си спестите храносмилателни проблеми, но също така ще се премахнат и остатъците от прах по тях, както и:

  • Ще се премахнат или намалят танините в тях (танините са вещества, които се намират в някои растения, плодове, зеленчуци; имат ползи, но могат и да попречат на храносмилането).
  • Насърчава производството на полезни ензими.
  • Увеличава количествата витамини, особено витамините от група B.
  • Разгражда глутена и улеснява храносмилането.
  • Протеините са по-лесни за абсорбиране.
  • За неутрализиране токсините в дебелото черво и други.

След накисване, изплакнете ядките и се наслаждавайте на техния вкус. Те ще са много по-лесносмилаеми, като полезните хранителни вещества в тях са се запазили.

За колко часа е добре да накисваме суровите ядки и семена преди да ги консумираме? 

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase