Снимка: Архив, Reuters
fallback

Милош Форман - легендарният режисьор от чешки произход и носител на две награди "Оскар", почина на 86-годишна възраст, предадоха световните информационни агенции.

"Той си отиде мирно, заобиколен от семейството и близки приятели", съобщава съпругата му Мартина, цитирана от Чешката осведомителна агенция.

Форман е починал в САЩ след кратко боледуване.

Милош Форман е роден на 18 февруари 1932 г. в Часлав, Чехословакия. Емигрира от родината си след събитията през 1968 г. През 70-те години на миналия век получава американско гражданство.

Форман е носител на две награди "Оскар" - за знаковите си филми "Полет над кукувиче гнездо" (1975) и "Амадеус" (1984).

Сред известните му продукции са също "Коса", "Рагтайм", "Народът срещу Лари Флинт", "Човек на Луната", пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 6 години

Безспорно талантлив режисьор, но да твърдите, че е някакъв смелчага е прекалено. Определено "Полет над кукувиче гнездо" е най-добрият, но това е филм по една прекрасна книга. "Коса" изобщо не е оригинален филм защото всичките песни там се основават на постановката "Коса" от Бродуей която е вървяла там още от 1968. Да не говорим, че филма Коса излиза през 1979, а войната във Виетнам е прекратена от краварите през 1975. Още един талант продал се за парите на краварите.Мир на душата му!

13

До 3 и 7

преди 6 години

Ако е така, както ти твърдиш, защо са направили това чак сега?Защо 50 години са чакали, за да създаде той гениалните си филми и чрез тях да внуши своите възгледи на милиарди зрители? Доколко тези негови възгледи са леви, може да се спори. Но в ден като този е редно не да се караме, а да отдадем заслужената почит на големия творец!

12

До 12

преди 6 години

Сгреших и ти поставих (-) вместо (+).Извинявам се.

fallback