Източник: Reuters

Ако си мислите, че ви липсва дисциплина и се чувствате зле всеки път, когато не успеете да свършите всички планирани задачи в офиса, помислете отново. Оказва се, че една здравословна доза самосъстрадание всъщност ни помага да формираме полезни навици и ни дарява с повече здраве. Как да си сложим „спирачки” и да намалим темпото, за да се погрижим за здравето си? 

През последното десетилетие различни психолози работят върху идеята, че да изпитваме състрадание, но не към другите, а към себе си – т.е. да се щадим, да сме по-грижовни и внимателни към самите нас - е много важно за здравословното ни състояние (и емоционално, и физически). Изследване от 2017 г. например, публикувано в Health Psychology Open, разкрива, че хората, които имат по-високи нива на самосъстрадание, се справят по-добре със стреса в ежедневието си, независимо дали става дума за работния стрес, за проблеми с близките или дори за баналното попадане в задръстване, когато бързаме за важна среща. Те преодоляват стресовите фактори по-бързо и за по-кратко задържат вниманието си върху тях. Това е важно, защото хроничният стрес нанася директно вреда на здравето с физическите реакции като скокове на кръвното налягане и кръвната захар, както и с потискане на работата на имунната система. Но освен всичко това, когато човек по-трудно преодолява стреса, по-често използва нездравословни краткосрочни механизми за справяне с напрежението като пушене, злоупотреба с алкохол и кофеин, а също и прекаляване с вредни храни.
 
Как да развием "здравословен егоизъм"
 
Хората, които са грижовни по природа и винаги готови да помогнат на останалите, често изпитват трудности да се погрижат по същия начин за себе си. За да можете да давате на другите обаче, първо трябва да дадете на самите себе си, предупреждават психолозите.
 
 Как да снемете служебното напрежение и ролята на хомеопатията ще откриете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase