Източник: Reuters
fallback

Защо сме толкова запленени, когато съзерцаваме красиво лице? И какво всъщност го прави красиво в собствените ни очи? Това са въпроси, ангажирали вниманието на велики поети, художници и любовници с векове, без никой от тях да може да даде категоричен отговор. Днес обаче е много вероятно да разполагаме с такъв и то благодарение на един неподозиран помощник – генното инженерство. 

Екип от Университета в Западна Австралия оповестява, че е разгадал загадката на красотата. Учените считат, че са разкрили механизмите, каращи ни да възприемаме даден човек като красив. И твърдят, че усещането за попадане в плена на нечия красота далеч не се дължи единствено на външните му черти. За добро или лошо, откритието променя и стандартната ни представа за красотата като усещане.
 
Според учените това дали ще възприемаме някого като красавец или красавица, в никакъв случай не е израз на първосигнални и безрезервни естетически усещания. Нещо повече – проучването доказва, че издигането на някого като красив субект в очите ни е в пряка връзка и с неподозирани фактори като положение в обществото, професия, заплата и др. Като връх на новата представа за красота учените представят факта, че хора, които се посочват като красиви, се радват на по-позитивно отношение от страна на обществото и рядко получават сериозни наказания при съдебни процеси.
 
Генетично кодирана ли е представата ни за красота - вижте на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 6 години

Щом казвате! Някои са с африкански гени - харесват обърнати устни, други са със северни - харесват бледи и високи, някои пазят здравото земеделско начало - привлича ги яко, набито, релефно, има и индийски потомци вероятно - сега са на гребена на вълната...Ако Рафаело или Ботичели живееха сега, нямаше да припечелят и за насъщния.В руския език има израз: полнела и хорошела (пълнеела и се разхубавявала)...

6

Некой си...

преди 6 години

Както казваше навремето покойният Радой Ралин - красотата на жената се намира под полата...

5

Анонимен

преди 6 години

Какво щастие, че не се доближавам до критерия на Гошу за красота!

fallback