Снимка: Dnes.bg
fallback

България отново попадна на дъното на еврокласация. Според данните на Евростат българската минимална заплата е най-ниската в целия Европейски съюз, а почасовото заплащане у нас е над 4 пъти по-малко от страните в общността.

Каква е картината ако съпоставим данните за възнаграждения с цените на основните продукти?

Според икономиста от КНСБ Любен Томев не чуваме нищо ново от Евростат, а именно, че България от край време си е била на дъното на подобни класации.

Oще по темата

"Може да сме последни, но тенденцията не е такава, каквато изглежда. Наблюдаваме подобрение на покупателната способност на българина в последно време. Средната работна заплата е доста рискова и не може да се направи точна финансова картина на доходите на българина", твърди Томев в "България сутрин".

Той е на мнение, че в последно време частният сектор плаща повече, защото иначе няма кой да работи и цялата квалифицирана работна ръка се изнася към европейските пазари.

По думите на икономиста Владимир Каролев тенденцията е България след 2000 година да настига средноевропейските доходи.

"Ускоряването на ръста в заплатите е сериозно в последните 4 години. Ясно е, че скоро няма да стигнем европейските доходи, но въпросът е дали вървим в правилната посока. Според мен се движим добре", отбеляза икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Каролев е категоричен, че минималната работна заплата е крайно ниска за столицата, но в същото време тези пари за хората от някое село са предостатъчни.

"Има 6 държави, в които няма МРЗ. Една от тях е Швейцария. Не е водещ фактор стойността ѝ за състоянието на финансовия ни пазар. По-добре е да се направи диференцирана заплата, защото доста често на хората се плаща на ръка. Реално качване на доходите има, но са нужни по-добри технологии и по-добро образование", завърши Владимир Каролев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

123

до долния

преди 6 години

Жив и здрав да сте, да илядите, но моля, не е изказвайте на българската индустрия от позицията си на доволен бачкер в МДК Пирдоп, който си мисли, че е уцелил джакпота да гълта отрови за 1000 евро месечно. За инфо - имам собствен бизнес, печеля мин. 20 К чисто на месец, търгувам с техника и инструменти. Всичко внасям от Германия,Италия , Полша, Литва, Русия, Турция, Китай. Някога и България имаше такова производство, всичко ликвидираха. А вие си стойте в Пирдоп и по-скромно с акъла.

122

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 91А ако работиш в МДК Пирдоп, няма да се радваш на внуци, бъди сигурен, сигурно за "космическата"заплата от 500 евро и купони за храна...Ти сигурно си тоя дето е писал, че изнасяме медна руда.И правилно я изнасяме!В Пирдоп вече не се преработва концентрата от Челопеч, който е с много високо съдържание на арсен.Нищо не знаеш ти, нищо!Откакто бутнаха старата металургия няма киселинни дъждове и прането в града не става на дупки като едно време.

121

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 91А ако работиш в МДК Пирдоп, няма да се радваш на внуци, бъди сигурен, сигурно за "космическата"заплата от 500 евро и купони за храна...Точно там работя.И за внуците не бъди толкова сигурен, че има три системи за газоочистване и три за пречистване на водите.Навремето около завода беше лунен пейзаж и керемидите на къщите бяха черни.Сега такова нещо няма.500 евро заплатите бяха преди 10 години когато в останалата част на страната бяха 300-400 лева.

fallback