Източник: Reuters

Мозъкът е най-комплексният ни орган, което му позволява през повечето време да не работи на пълни обороти, както се налага например на сърцето. Капацитетът на мозъка ни всъщност е толкова голям, че за поддържането на ежедневните функции на тялото той използва много малка част от реалните си възможности. Просто защото в повечето случаи не му се налага да използва повече. 

Средното тегло на мозъка ни е около 2 килограма – тегло в което са поместени около 100 милиарда неврони и още няколко пъти по толкова други типове клетки. Това са научно доказани факти. Необятността на мозъчните функции обаче е повод освен научните факти в описването на дейността му да се намесват и редица непотвърдени схващания, част от които са откровени митове.
 
Един от тези митове е и твърдението, че използваме средно едва 10% от потенциала на мозъка си.
 
Според официални допитвания повече от половинат хора вярват в истинността на това твърдение. Тя обаче се поставя сериозно под въпрос от някои водещи невролози, включително от екипа на авторитетния журнал Scientific American. В него наскоро беше публикувано проучване, доказващо, че през по-голяма част от времето в активно състояние се  поддържат над 50% от мозъчните функции.
 
Колко процента от мозъка си ползваме всъщност - вижте на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase