Архив: Булфото

Прокуратурата ще проверя финансовото състояние на "Пирогов" и ще се върне 8 години назад, съобщи нейният директор проф. Асен Балтов и допълни, че за последните 5 години загубите в болницата са за над 20 млн. лева и са сменени 4 директори.

Трябва да се вземе под внимание, че има недофинансиране на спешната помощ, която се извършва в болницата. Трябва да се види оптимални ли са били договорите при предишните директори, не бих казал, че болницата е източвала публични средства, коментира той.

Още по темата

Проф. Балтов обяви, че в момента болницата е на баланс – харчи толкова, колкото получава на месец.

"Съкращения няма да има, до този момент съм пенсионирал, съкращения като цяло не е имало", настоя той пред bTV.

"Търси се ефективност, това е основното правило в момента. Имало е дублиращи структури, които не са били достатъчно ефективно", обясни той.

"Имаме 4 хирургични клиники, които имат ефективност колкото 3, и се взе решение да бъдат обединени в една обща клиника с 3 отделения и по-ефективно да използват ресурса от кадри", даде пример Балтов и уточни "всеки ще работи така, както трябва да се работи".

"Пирогов" трябва да отговори на конкурентната среда", защото в София има още 36 болници, това е конкуренция за нашата болница и трябва да отговорим с по-добро и бързо обслужване на пациентите", убеден е директорът.

Той разкри, че в болницата има структури, които не са били оптимизирани повече от 40 години.

"Стара структура, раздробена, вместо да се окрупнява, създавани са отделения, за да бъде някой хабилитиран, после той напуска "Пирогов", но звеното си остава", разказа шефът на болницата.

Проф. Балтов обеща, че ще има видимо повишаване на заплатите в болницата. Неговата прогноза е, че ако оптимизацията се случи болницата ще излезе на "положителен финансов резултат още в края на тази година".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase