fallback

Общ преглед

На 20 март светът отбеляза една противоречива годишнина – 15 години от започването на войната в Ирак.

В 3:30 часа българско време на 20 март 2003 серия от силни експлозии разтърсва централен Багдад. Малко след това президентът на САЩ Джордж Буш обявява, че е заповядал извършването на атаката, като крайната цел е свалянето на режима на Саддам Хюсеин, за който има съмнения, че има и създава оръжия за масово поразяване.

САЩ и Великобритания атакуват Ирак по въздух, суша и море, подкрепени от Австралия, Дания, Полша и Испания. Започването на войната обаче е силно критикувано от редица държави.

Същинската част на войната продължава малко повече от месец и в крайна сметка успява да изпълни една от целите си - сваляне на режима на Саддам Хюсеин, който след като се укрива известно време, е заловен и осъден на смърт.

Съюзниците обаче така и не откриват запаси от оръжия за масово унищожение, нито лаборатории за тяхното произвеждане. А напрежението в Ирак под една или друга форма продължава и до днес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

87

Анонимен

преди 6 години

Мойти съболезнования драги ми коментатор под мен . След като прочетох внимателно мнението ви,вие напълно сте прав.Тези Американци са едни масони, които не вярват в бог, а само на едно единствено нещо е да притежават чужда собственост, чрез ограбване.

86

Анонимен

преди 6 години

Саддам Хюсеин е велик човек, като него втори няма. Американците какво търсят все още в Ирак ? До ден днешен Америка къде се вмъкнал винаги ограбвал, и оставял развалини. "ПРОКЛЕТАТА ДА СИ АМЕРИКА, ПРОКЛЕТ ДА Е ДЖОРДЖ БУШ"

85

Анонимен

преди 6 години

Убийци, агресори, лъжци, това да янките. Мястото на Буш е в затвора. Унищожиха мирна държава. А най-срамно то е, че бяхме окупатори с тях.

fallback