Снимка: БТА
fallback

Президентът Румен Радев подари на Израел снимки на българи, помогнали за спасяването на евреи.

Това стана по време на посещение на държавния глава в музея към Мемориала "Яд Вашем". Радев е на официално посещение в Израел.

Снимките, които той подари, са на Анна Сърчаджиева, Анна Попстефанова, Надежда Светослав Хадживасилева, д-р Павел Герджиков, които са съдействали за спасяването на евреи. Те са от националния архив, съобщи БТА.

Oще по темата

Президентът разгледа музейната експозиция в мемориала, която показва оригинални снимки и експонати, запазени от оцелели в лагерите на смъртта. В експозицията присъства и България - като страната, спасила своите евреи.

Радев участва в церемония по запалването на вечния огън в памет на жертвите на Холокоста.

"Благодаря ви, че пазите историята жива, човечеството никога не трябва да забравя какво се случи", каза президентът. Той допълни, че историята трябва да се разказва на децата и се подписа в почетната книга.

"Като президент на България съм горд, че в най-тъмните времена на Европа българите успяха да спасят своите евреи", каза още Румен Радев.

По-късно през деня българският президент ще положи венец и пред гробовете на жертвите на кораба "Салвадор" на хълма "Херцел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Yudeo= fahist

преди 6 години

..Bulgariya spasi dosta evrei...no kakvo e poluchila ot Izrael...edno nishto!

15

Анонимен

преди 6 години

Това горе ли е снимката?

14

...

преди 6 години

До решетниковХолокоста и червена роклА - комунистическа;)

fallback