Снимка: Reuters

Западът укрепи Путин и съсипа истинската опозиция в Русия, подчерта в студиото на Bulgaria ON AIR журналистът Петър Волгин.

Владимир Путин постигна нова убедителна победа на проведените вчера избори за държавен глава и бе преизбран с близо 77% от гласовете. Той отново застава начело на Русия в момент, в който отношенията на страната със Запада са доста обтегнати.

Още по темата

"Путин върна достойнството на Русия, върна я на голямата сцена. Затова хората го харесват и продължават да гласуват за него", посочи Волгин и отбеляза, че изборите по всички критерии са били абсолютно честни.

Според него е било грешка, че отявленият опозиционер Алексей Навални не беше допуснат до изборите. С Навални или без Навални резултатът щеше да бъде същият, смята Волгин.

"Ако си опозиционер в Русия в момента, между теб и Запада няма никаква разлика - на теб ще гледат като на предател. Изводите трябва да си ги направят силите извън Русия, които решиха, че със санкциите ще свалят Путин. Логиката беше следната - въвеждаме санкции, руската икономика се свива, народът обеднява, излиза на улицата и сваля президента. Колкото повече удряш руснаците, толкова повече се съпротивляват", обясни журналистът.

Политическият анализатор проф. Михаил Константинов е на мнение, че санкциите срещу Русия са по-скоро полезни, защото ресурсно ориентираната икономика не може да продължава вечно.

"Руснаците решиха, че са във война, което до известна степен е вярно. Русия се готви да стане самодостатъчна и може да го направи. Въпросът е да не настъпи главозамайване от успехите. Фокусът на Кремъл трябва да е върху укрепване на икономиката, на демокрацията", коментира той в "България сутрин".

Проф. Константинов отбеляза, че във всяка избирателна секция в Русия е имало камери и машинна обработка на бюлетините. Част от тези технологии биха могли да бъдат използвани и у нас, смята той.

"Очевидно трябва да има наследник на Путин. Има хипотетична възможност да се потърси промяна на Конституцията за нови мандати", отбеляза още математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase