Снимка: Reuters

Русия никога не е имала, включително по съветско време, програма за разработване на "Новичок" - нервнопаралитичното вещество, с което се твърди, че е бил отровен бивш руски разузнавач в Обединеното кралство, заяви руският заместник-външен министър Сергей Рябков, цитиран от агенция Интерфакс.

Още по темата
"Не е имало никаква програма за разработване на химически оръжия с името "Новичок" нито в СССР, нито в Русия", подчерта той.

Москва, по думите му, е започнала да подготвя ответни мерки срещу най-новата серия американски санкции, обявени днес от Вашингтон в отговор на предполагаемата руска намеса в президентските избори през САЩ през 2016 г.

Същевременно британският премиер Тереза Мей посети днес град Солсбъри, където беше извършена химическа атака срещу Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия. Установено е, че те са били в контакт с нервнопаралитично вещество съветско производство, известно с името "Новичок".

Мей, която обвинява Русия за атаката и вчера обяви, че ще експулсира 23 руски дипломати, посети няколко места в Солсбъри, включително това, където двамата бяха намерени. Москва отрича да е замесена и нарича "безумни" обвиненията на министър-председателката.

"Държим Русия отговорна за този безочлив и жалък акт, извършен на улиците на този забележителен град, където хората идват и си прекарват добре", обяви Мей пред журналисти. Тя допълни, че целта на посещението й е да благодари на хората от службите за спешна помощ и за реагиране при извънредни ситуации и да увери обществото, че е в безопасност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase