Снимка: архив, Reuters
fallback

Собственик на бирария в белгийския град Брюж изобрети аларма за чаши, за да намали загубите.

Филип Маас подозира, че многобройните туристи в популярния исторически град са причина за загубата на голям брой чаши. В търсене на евтин сувенир от пътуването си те прибирали чашите, след като изпиели поръчаната бира.

Тъй като в Белгия всеки вид пиво се налива в различна чаша, декорирана с марката на бирата, за собствениците е скъпо да поддържат и подменят голям брой чаши за многобройните марки, предлагани в страната.

Кръчмарят от Брюж бил особено гневен от навиците на клиентите си, тъй като в съседство имало магазин, който продавал същите чаши.

За да намали загубите, Маас монтирал алармени чипове в чашите, които се активират при преминаване през вратата на заведението. Системата действа на принципа на разпространените в различни магазини аларми. Над 3000 чаши в брюжката бирария вече са снабдени с чип, който задейства звукова аларма, монтирана на входа. Сега собственикът очаква да види дали това би смутило търсачите на сувенири.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 6 години

Затова и в супермаркетите им няма шкафчета за заключване на купени стоки от другаде....В някои техномаркети има, а по супермаркетите постоянно ти казват да оставиш кошницата пред касата, за да не я откраднеш. Не че е без повод, де.

10

Анонимен

преди 6 години

Делях квартира с американец преподавател в Прага. Този човек не се умори 2 години да краде чаши от бирариите при всяка възможност...Познавам германка, която крадеше рула от най-гадната кафява еднопластова хартия от тоалетните на университета и пътуваше без билет по влаковете. Страшно разглезена, с доста богати родители, по-богати от средното ниво в Германия.

9

А бе

преди 6 години

Не ми се вижда пазарен подход,ама те си знаят...Може би трябва да постъпят различно-след като бирата е 5Е,спокойно могат да я предлагат в китайски чаши за 0.5Е.Пък нека който иска да си я вземе за спомен,едва ли ще са повече от 1/3.Иначе за китайците не е проблем да произведат каквато и да е чаша.

fallback