Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия поиска днес още 3 милиарда евро за Турция да бъдат осигурени от ЕС, както беше обещано на Анкара при сключването на сделката за спирането на миграцията през 2015 г.

Брюксел предвижда 1 милиард да са от европейския бюджет, а останалите да бъдат дадени от страните членки. Срещу това вече се обявиха близо половината държави, които настояват цялата сума да бъде за сметка на евробюджета, тъй като финансовото обещание е дадено от името на ЕС.

Подобно разпределение беше предвидено и за първия транш, но заради отказа на страните да платят евробюджетът се принуди да покрие две трети от дължимата сума.

Еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос каза, че първите 3 млрд., за 2016 и 2017 г., са вече предадени на 217 програми, които работят с бежанците в Турция.

„Тези пари не се дават на турските власти, а се поставят във фондове, от които се финансират проекти“, обясни той.

Според Комисията благодарение на дадените досега пари 500 000 деца ходят на училище, а 1,2 милиона бежанци получават месечни парични преводи, за да покриват разходите си за жилище и храна.

1,38 милиарда евро са били платени на 19 партньори, с които са осъществени 45 хуманитарни проекта за осигуряване на храна и основни нужди, правна закрила, образование и здравеопазване за сирийските бежанци. Други 1,6 млрд. са били насочени към 27 проекта за оказване на подкрепа за намиране на поминък и преквалификация на бежанците, така че да могат да работят. От тези средства също се строят училища и се купуват учебни материали.

Аврамопулос съобщи, че срещата във Варна, където европейските лидери ще се срещнат с президента Реджеп Ердоган на 26 март, вече е подготвена и ще се проведе. Той изрази надежда, че на нея ще бъдат изяснени „важни въпроси от сътрудничеството ни с Турция и други регионални теми“. Европейските лидери, които се събират в края на следващата седмица в Брюксел, последни ще имат думата дали разговорите в резиденция „Евксиноград“ ще се проведат, тъй като Кипър и Гърция настояват тя да се анулира заради инцидентите в Средиземно море напоследък. Турски кораби попречиха на италианска компания да търси газ във водите на Кипър да стигне до квадрата си, а двама гръцки военни бяха арестувани при инцидент между гранични катери в Егейско море.

Междувременно Европейската сметна палата изрази резерви, че европейските пари за европейското интегриране на Турция като кандидат за ЕС  се харчат ефективно. В одит, публикуван днес, се казва, че „финансовата помощ от ЕС за Турция, която има за цел да помогне за привеждането на страната в съответствие със законите на ЕС, има само ограничен ефект“.

Еврокомисията предложи съкращаване с една трета на предприсъединителните средства за Анкара след смазването на опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган през 2016 г. Турция получава ежегодно пари от европейския бюджет като страна кандидат за членство в ЕС, за да се модернизира и демократизира.

Според одиторите парите са похарчени напразно по направленията за изграждане на правова държава, борба с корупцията, свободата на медиите, независимостта на съдебната власт. Докато в митниците, заетостта и данъчното облагане, където е имало воля за реформи от страна на турските власти, те са помогнали.

ЕС е предвидил да похарчи за предприсъединителна помощ за Турция между 2007 и 2020 г.  над  €9 млрд. За първи път в тазгодишния бюджет на ЕС парите бяха намалени спрямо предвидените разчети заради авторитарното управление, наложено от Ердоган.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase