Снимка: архив, Булфото
fallback

Женската заплата е с четвърт под мъжката. Най-голямата разлика във възнагражденията има в Здравеопазването. Мъжете взимат с 25% повече заплати от жените, показват данните на Националния статистически институт.

Средната заплата за цялата 2016 г. е 11, 379 лв., това означава, че на месец работниците са взели средно по 948 лв. за труда си, като мъжете получават 212 лв. повече от жените.

Oще по темата

"Това е несправедливо! По-лошото е, че тази тенденция се задълбочава. По-важно е да говорим какво се прави, за да се реши този проблем. Жените предприемачи примерно имат по-труден достъп до финанси", посочи финансистът Мика Зайкова.

Пред Bulgaria ON AIR актьорът Сашо Дойнов разгледа казуса през призмата на хумора, но в едно беше категоричен – тази неправда трябва да секне.

"Харесвам жените още от дете. Искам заплатите им да са по-високи от нашите. Против тази несправедливост съм! Възнагражденията им трябва да се качват шеметно и да ни гледат нас мъжете, защото малко останахме", коментира артистът.

Подходът на гостите към неравнопоставеността във финансово отношение между мъжете и жените бе различен, но се съгласиха, че човек трябва да получава възнаграждение на базата на това, което произвежда, а не на полов принцип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 6 години

Само глупави коментари! Нали важния въпрос е,че няма раждаемост във България? Значи, жената, трябва по- малко да работи,за да може да ражда и да гледа децата си и също да може и да ги Възпитава, което е много важно! Една майка, ТРЯБВА да има повече време за децата си, както и да има пари,за да ги отглежда! Западните държави, отдавна са си решили този проблем.У нас няма добра социална система.Тя въобще тази система ,за кой работи?

37

Същия анонимен

преди 6 години

Във България се разби семейството,като основна единица на обществото.Безпаричието,лошият живот у нас доведе до все по-малко стабилни и нормални семейства!Без пари не става нищо! Затова във България положението ще става все по-лошо.Жената ТРЯБВА да е на почит,а не е така! Преди всичко жените,трябва да имат сигурност,закрила и добри доходи ,за да могат щастливо да отглеждат деца!

36

Анонимен

преди 6 години

Това е дискриминация! До кога жените,ще бъдат подценявани ? Напротив,ако взима повече пари, жената ще има и повече деца! Всичко е свързано с парите.Заради ниските заплати българската жена предпочита да живее и да гледа деца в чужбина!С прости ПОЛИТИЦИ, това е положението.Ниски заплати-ниска раждаемост !

fallback