Руският президент Владимир Путин (ляво) и Главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер (дясно); Снимка: Reuters, архив
fallback

"Газпром" прекрати газовите доставки за Украйна от вчера, въпреки че Киев си е предплатил цената. Това е станало ясно от разговор между външния министър на Украйна Павло Климкин с еврокомисиаря за енергетиката Марош Шефчович.

Климкин телефонирал в Брюксел, за да поиска посредничеството на Европейската комисия за среща с руската страна, на която да се реши въпросът с доставките.

Днес Шефчович ще се опита да уреди среща между украинския и руския министър на енергетиката, на която като посредници ще присъстват и представители на Европейската комисия.

Според руски източници причина за прекратяването на доставките е липса на допълнително съглашение с украинския държавен оператор "Нафтогаз". Киев потвърди, че си е получил обратно предварително платената сума за доставките за март.

Брюксел от години посредничи между страните, за да гарантира газа на украинците, но досега не се е случвало "Газпром" да върне вече платена сума.

Засега транзитът през Украйна за Европа, включително и за България, не е засегнат, съобщи Европейската комисия. Украинците имат достатъчно запаси, но заради застудяването те предпочитали да не теглят от хранилищата, а да получават активен газ. Това можело да се направи през газопровода със Словакия, като се обърне потокът реверсивно.

Русия доставя 5 млрд. куб.м газ на Украйна годишно, като "Газпром" обяви, че от 2019 г. смята изцяло да преустанови транзита за Европа през страната, като го пренасочи през "Северен поток 2" за Западна и Централна Европа и през "Турски поток" за Балканите и Южна Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

137

дида

преди 6 години

До Анонименти живееш в някакъв измислен свят май... има ли някъде в Европа, от където да идва газ без руското участие и снабдяване... така,че спри с химерите си тук...

136

Анонимен

преди 6 години

Тия какво искат !? Хем руски газ без пари хем. в Европа :)) народа има мъдрост за това ...

135

Анонимен

преди 6 години

ЕДИНСТВЕННАТА ИСТИНА:УКРАЙНА НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ТОВА Е РУСКА ТЕРИТОРИЯ .СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА ПРИБАЛТИКА И АЛЯСКА

fallback