Снимка: архив, Reuters

Норвегия ще забрани полуавтоматичните оръжия от 2021 г., когато ще се навършат десет години от масовото убийство на остров Ютьоя, където десният екстремист Андерш Брайвик застреля 69 души, предаде Франс прес.

Извличайки поуки от кръвопролитната драма от 2011 г., дясното правителство на малцинство внесе миналата година проектозакон за забрана на този тип оръжия.

"Днес се разбра, че предложението на правителството се подкрепя от мнозинството депутати. Следователно полуавтоматичните оръжия ще бъдат забранени в Норвегия", заяви консервативният депутат Петер Фрьолих.

Забраната ще влезе в сила през 2021 година. Тя идва в момент, когато и в САЩ се възобновиха дебатите за забрана на този вид оръжия след стрелба в гимназия във Флорида на 14 февруари, в която бяха убити 17 ученици и преподаватели, отбелязва АФП.

Дегизиран като полицай, Брайвик в продължение на около час и четвърт стреля по участници в летен лагер на младежка политическа организация с пистолет Глок и полуавтоматична пушка Рюгер Мини-14, избивайки 69 души, повечето от тях тийнейджъри. Преди това той уби други осем души в бомбен атентат срещу сградата на правителството в Осло.

Анкетна комисия по тези нападения препоръча още през 2012 г. да се забранят полуавтоматичните оръжия в страната.

В новия закон за забрана на тези оръжия в Норвегия се правят някои изключения, например за професионални стрелци.

"Отне известно време, защото в Норвегия има много ловци, които притежават полуавтоматични оръжия", посочи Фрьолих.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase