Снимка: flickr
fallback

45 000 долара струва убийството на обикновен човек в САЩ. За публична личност цената скача до 180 000 долара... из "Ценоразпис на убийства" в интернет, но не този нет, който познаваме, а един друг, потаен свят, в който съмнителни хора търгуват с дрога, порнография и дори поръчват или предлагат извършването на убийства. Това се случва в така наречения "DarkWeb".

Макар и цените да са за Америка, имало сайтове за убийства, хоствани и от България, съобщи Нова тв.

Cyclop 743 – зад митичното име се крие 22-годишен младеж, който броди из дълбоките дебри на тъмния интернет по-често, отколкото по улиците на София.

Онлайн той взима дрога за себе си и за отбран кръг от приятели. Разказва, че търсят определени неща, които у нас или ги няма, или са със съмнително качество. Последно е поръчвал марокански хашиш и екстази.

Cyplop 743 е само една от милионите сенки, които ровят в пространство в дигиталния свят, където продават всичко - от крадени мобилни телефони, през лични данни и номера на кредитни карти до богат асортимент от наркотици, порнографски материали с деца и... поръчкови убийства.

Месечно в "DarkWeb" се генерират приходи от близо 20 млн. евро. Най-търсени са канабисът, кокаинът, амфетамините и хапчетата екстази. Търговията се доминира от САЩ, Великобритания и Австралия.

Достъпът до криминалното съдържание не е труден, но е изключително опасен, ако човек се изгуби в тъмната мрежа без подготовка. Един от популярните входове към лабиринта от опасни сайтове е чрез мрежата "Tor".

Българският криминален контингент все още няма изгода да търси изява в "DarkWeb", обясняват експерти в борбата с киберпрестъпността.

Страната ни обаче има друга роля в този черен лабиринт. През 2014 г. Отделът за противодействие на киберпрестъпността в ГДБОП е част от международна операция, разкрила стотици сайтове от тъмната мрежа, инсталирани на български компютри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 6 години

Хахахаха, брррррррр

29

:

преди 6 години

Очиларките от посредствените медии да намалят филмите малко ...

28

РОССИЯ

преди 6 години

нямате друго какво да пишете само едни глупости.пишете за украйна или за северен газ 2 че госпожа меркел даде зелен светофар .как украйна не е съгласна с северният поток 2украйна ще губи 2мил дол на год.от транзита на русгаз.смешници

fallback