Снимка: Pixabay
fallback

Статистиката обикновено дава верни данни, но е нереална причината, която се изтъква за спада на безработицата в България. Това каза Мика Зайкова, финансов експерт, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Зайкова коментира излезлите днес статистически данни за нивото на безработица в България - за последното тримесечие на 2017 се отчитат 5,6% безработица.

"Спадът на безработицата се дължи на факта, че част от трудоспособното население, и то по-просветената, напуска пределите на страната в търсене на по-добър живот. Младите хора искат да имат кариерно развитие".

Не сме открили чак толкова много нови работни места, защото ако погледнете инвестициите през миналата година, които са призвани да откриват нови работни места, ще видите, че там положението е трагично. Ако през 2008 година преките чуждестранни инвестиции са били 3,1 млрд. евро, то сега са 803 млн. евро, което означава, че за десет годишен период са паднали катастрофално, каза Зайкова.

"Първата причина е корупцията и неработещата съдебна система, но от друга страна - липсата на кадри, което започва да се усеща много ясно. А липсата на кадри се дължи на две причини. От една страна това е катастрофата на българското образование, а друга - нивото на доходите в България".

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Иво Андонов

преди 5 години

Забелязвам, че г-жа Зайка често прави безумни коментари, както и сега. През 2017, както и през Q2018 има бум в икономиката, заплатите и заетостта растат, цените също.Това е неоспорим факт!По мои наблюдения в гр.София много хора си сменихме работата и то на значително по-високи заплати (лично аз +50% от старата).Бизнесите вървят, продажби има и са по-високи и по високи всяко следващо Q.

55

варна липсваш ми

преди 6 години

До Питамграда не ми харесва, но има нужда от финанси. Мисля, че можеш да разбереш от долу написаното.

54

Анонимен

преди 6 години

Българите все повече обедняват при управлението на суджуците

fallback