Снимка: Rеuters
fallback

Коалицията срещу "Ислямска държава" (ИД) освободи почти всички територии, завладени от терористите, но ИД остава заплаха, дори и без територия. Това заяви на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Според него държавите от коалицията трябва да решат как да постъпят с джихадистите. Той уточни, че НАТО подкрепя коалицията, но не участва в нейната дейност, освен с предоставените самолети-радари.

По повод започналата днес двудневна среща на министрите на отбраната от пакта генералният секретар отбеляза, че се очакват решения за промени в командването на алианса.

Предвижда се министрите да одобрят обособяването на отдел за наблюдение на Атлантика, откъдето преминават комуникациите между Северна Америка и Европа.

Вторият нов отдел ще съгласува разместването на войски на НАТО в Европа. Очаква се да бъде утвърдено и обособяването на център за операции в интернет. Министрите от НАТО ще обсъдят първите национални планове за изпълнение на целта вложенията в отбранителни способности да достигнат два процента от БВП до 2024 година.

Столтенберг вчера съобщи, че въпреки големия напредък, който показват докладите, едва 15 от 29-те страни от НАТО ще бъдат в състояние да постигнат навреме тази цел.

Довечера ще бъде обсъдено сътрудничеството в областта на отбраната между НАТО и ЕС. Столтенберг коментира, че целта е двете организации да се допълват, както и че ЕС не може да замести НАТО в областта на сигурността.

В отговор на въпрос генералният секретар уточни, че Украйна първо трябва да приложи необходимите реформи, преди да поиска да се присъедини към НАТО. Оказваме на Киев голяма политическа подкрепа, сега е време за реформи и когато те напреднат, ще оценим възможността за кандидатстване, посочи Столтенберг.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

И той е прав ма не е

преди 6 години

Парите създали ИД са заплахата!

26

Столтенберг секта

преди 6 години

"ИД е заплаха и без територия!"Алилуя бейбе!(само дето правоверните не го верват)

25

Анонимен

преди 6 години

Защо не пишете нищо за размазаната и тотално опозорена в Сирия непобедима руска армия? За четири часа Чичо Сам изтри 20% от руските главорези, остатъците от които транспортира с два транспортни самолета до руските морги..

fallback