Като общо правило добавките към храните, които се означават с буквата Е и няколко цифри след нея, са строго разделени в няколко категории според действието си. Добавките, чието цифрово означение започва с 5, са регулатори на киселинността на храните, с изразено влияние върху процеса на печенето им. Така, храните, които съдържат тази група добавки, са предимно в печена форма. Един от широко потребяваните продукти от тази група е Е510 – амониев хлорид.
Амониевият хлорид е известен и като нишадър. Продуктът не фигурира в групата на официално одобрените добавки към храната за ползване в Европейския съюз, но не е и забранен, защото няма данни за директни токсични ефекти от употребата му в малки количества. Затова на пазара се откриват редица печени храни, на чиито етикети е обозначено съдържание на Е510. Все пак експертите препоръчват такива продукти да се консумират с повишено внимание от хора с определени здравословни проблеми.
Е510 се ползва в хранителната индустрия с две основни цели:
- За подобряване цвета на брашната;
- За подпомагане на печенето на продуктите и за придаване на специфичен хрупкав вкус:
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
fallback
fallback
fallback
Коментари Напиши коментар
18
везувий
преди 6 годиниотровите най-много са в изкуствените торове, за да оцелее човечеството трябва да се спре производството на торове.Торовете тровят земята, водите и хората и животните.Да се спрат и пестицидите, които отровиха почти всички животни в полетата ни, нямавече зайци, сърни в нивите, птици в горите, риба в реките.Химията е виновна за товасъстояние на земята, да се спре торенето на нивите, да се спрат пестицидите.
17
№17 продължение
преди 6 годиниЕ-300 е аскорбинова киселина (вит.С). Всички знаем за ползата от това съединение. Но...Е-300 бе обявено за канцероген! Защо ли? От много ум и самонадеяност на псевдопреводач, слабограмотен ***. Вит.С участва в биохимичен цикъл наречен "Цикъл на Кребс" - на името на открилия го велик немски биохимик Ханс Кребс. Но кребс на немски значи рак и оттук започва галиматията. Завършвам с: плашете се само от лошите "Е"-та!
16
Анонимен
преди 6 години"Е" означава порядък в номенклатурата на веществата, които използваме в практиката. Т.е. много полезно нещо - ред, порядък, лесна ориентировка. Около нас и в храната ни има полезни и вредни вещества с всички възможни преходи. И тъй като при капитализманай-важното е печалбата, в храната ни попадат разни вредни "Е"-та. Оттам и ответната реакция на потребителите - страх, недоверие. Добре поне, когато на опаковките се отбелязва съдържанието. Този страх от Е-тата често е несъстоятелен.Пример - Е-300