Източник: Reuters
fallback

Като общо правило добавките към храните, които се означават с буквата Е и няколко цифри след нея, са строго разделени в няколко категории според действието си. Добавките, чието цифрово означение започва с 5, са регулатори на киселинността на храните, с изразено влияние върху процеса на печенето им. Така, храните, които съдържат тази група добавки, са предимно в печена форма. Един от широко потребяваните продукти от тази група е Е510 – амониев хлорид. 

Амониевият хлорид е известен и като нишадър. Продуктът не фигурира в групата на официално одобрените добавки към храната за ползване в Европейския съюз, но не е и забранен, защото няма данни за директни токсични ефекти от употребата му в малки количества. Затова на пазара се откриват редица печени храни, на чиито етикети е обозначено съдържание на Е510. Все пак експертите препоръчват такива продукти да се консумират с повишено внимание от хора с определени здравословни проблеми.
 
Е510 се ползва в хранителната индустрия с две основни цели:
  • За подобряване цвета на брашната;
  • За подпомагане на печенето на продуктите и за придаване на специфичен хрупкав вкус:
Кои групи хора трябва да избягват храни, съдържащи Е510 - вижте на Puls.bg.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

везувий

преди 6 години

отровите най-много са в изкуствените торове, за да оцелее човечеството трябва да се спре производството на торове.Торовете тровят земята, водите и хората и животните.Да се спрат и пестицидите, които отровиха почти всички животни в полетата ни, нямавече зайци, сърни в нивите, птици в горите, риба в реките.Химията е виновна за товасъстояние на земята, да се спре торенето на нивите, да се спрат пестицидите.

17

№17 продължение

преди 6 години

Е-300 е аскорбинова киселина (вит.С). Всички знаем за ползата от това съединение. Но...Е-300 бе обявено за канцероген! Защо ли? От много ум и самонадеяност на псевдопреводач, слабограмотен ***. Вит.С участва в биохимичен цикъл наречен "Цикъл на Кребс" - на името на открилия го велик немски биохимик Ханс Кребс. Но кребс на немски значи рак и оттук започва галиматията. Завършвам с: плашете се само от лошите "Е"-та!

16

Анонимен

преди 6 години

"Е" означава порядък в номенклатурата на веществата, които използваме в практиката. Т.е. много полезно нещо - ред, порядък, лесна ориентировка. Около нас и в храната ни има полезни и вредни вещества с всички възможни преходи. И тъй като при капитализманай-важното е печалбата, в храната ни попадат разни вредни "Е"-та. Оттам и ответната реакция на потребителите - страх, недоверие. Добре поне, когато на опаковките се отбелязва съдържанието. Този страх от Е-тата често е несъстоятелен.Пример - Е-300

fallback