Архив: Булфото

Държавата да финансира напълно денталното лечение на деца, бременни и спешни случаи. За това настояха представители на Сдружението на българските зъболекари.

Към момента НЗОК отделя за дентална помощ годишно 157 млн. лв., което е крайно недостатъчно, а хората недоволстват от минималните услуги, които се финансират от нея, каза д-р Анатолий Кънев, председател на сдружението.

По думите му това е причината пациентите да не се лекуват и да търсят дентална помощ, когато вече се налага вадене на зъб.

От сдружението искат Столичната община да осигури помещения за два кабинета, като в единия ще се обслужват спешните случаи, а в другия - хора в неравностойно положение.

По думите на д-р Кънев сдружението настоява пред общината за кабинетите вече четвърта година, но е получило отказ. В тези кабинети ние ще работим безплатно, подчерта той, цитиран от БТА.

Той каза още, че лекарите по дентална медицина трябва да се лицензират на всеки пет години от лицензиращ орган, определен от държавата. По думите му има проблеми и във възможността за специализация на младите лекари по дентална медицина, както и липсата на места за специализанти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase