Снимка: БТА
fallback

Израелският министър на разузнаването Израел Кац каза, че с ударите си по ирански обекти в Сирия Израел е изпратил съвсем ясно послание на Иран - че няма търпи никакви ирански военни позиции близо до границите си, съобщи Асошиейтед прес.

Кац каза също, че на иранците ще им е необходимо време, за да осъзнаят какво се е случило и да се запитат как Израел е знаел "как да нанесе ударите си".

Oще по темата

След като свали дрон, навлязъл в неговото въздушно пространство, Израел предприе вчера голяма офанзива в Сирия.

Израелските военни съобщиха, че са поразили четири ирански позиции и осем сирийски обекта, като са нанесли сериозни щети. Израел твърди, че е разрушил сирийски команден щаб и контролен бункер.

Сирийският център за наблюдение на човешките права - неправителствена организация, която следи ситуацията в Сирия - съобщи, че при вчерашната безпрецедентна вълна от израелски удари в Сирия са убити най-малкото шестима сирийски войници и биещи се на тяхна страна бойци от несирийски формирования.

Снощи израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че няма да позволи на Иран да пусне корени в Сирия "Израел иска мир, но ние ще продължим да се защитаваме решително срещу всяка атака и срещу всеки опит на Иран да пусне корени във военен план в Сирия и на друго място", каза Нетаняху.

Еврейската държава извърши вчера серия от въздушни удари в Сирия, като порази сирийски военни цели, но също и ирански цели. Иран е съюзник на режима в Дамаск.

Нетаняху каза, че е разговарял за ситуацията и с руския президент Владимир Путин. "Повторих пред него нашето задължение и право да се защитаваме срещу атаки от сирийска територия. Ние се договорихме с Путин да продължим координацията между армиите на двете страни", каза Нетаняху. Той съобщи, че е говорил и с американския държавен секретар Рекс Тилърсън.

По повод телефонния разговор на Путин с Нетаняху в съобщение на Кремъл се казва, че "руската страна се е изказала за избягване на каквито и да е стъпки, които биха могли да доведат до ново усложняване, което ще е опасно за всички противопоставящи се страни в региона", предаде ТАСС.

Същевременно американското министерство на отбраната каза, че САЩ напълно подкрепят правото на Израел да се защитава срещу заплахи, съобщи говорителят на Пентагона Адриан Ранкин-Галъуей.

"Американското министерство на отбраната не е участвало в тази военна операция. Израел е нашият най-близък партньор в областта на сигурността в региона и ние напълно подкрепяме неговото присъщо право да се защитава срещу заплахи за неговата територия и неговия народ", каза говорителят.

"САЩ са дълбоко обезпокоени от днешната ескалация на насилието над израелската граница и силно подкрепят суверенното право на Израел да се защитава", каза Галъуей. Тя допълни, че иранските заплахи и амбиции за власт и доминираща роля излагат на риск народите от региона - от Йемен до Ливан.

Същевременно постоянният представител на Израел в ООН Дани Данон призова Съвета за сигурност на организацията да разкритикува изпращането от Иран на дрон към израелската територия, предаде Асошиейтед прес.

"Всички наши предупреждения относно Иран се оказаха правилни. Ние няма да толерираме никакво нарушение на нашия суверенитет", каза Данон. Той призова Съвета за сигурност да осъди иранските действия и "да сложи незабавно край на иранските провокации".

Израел каза, че е унищожила дрона, след като е навлязъл в израелското въздушно пространство и после е унищожила и иранските инсталации в Сирия, откъдето той е бил изстрелян, припомня АП.

При израелските удари бяха поразени 12 обекта в Сирия. В нанасянето на ударите са участвали 8 израелски самолета. При завръщането си един от израелските самолети, нанесли ударите, бе поразен от сирийска ракета и се разби на израелска територия. Пилотите на поразения самолет са катапултирали и са в болница, като единият е в тежко състояние. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

126

Тъпанар

преди 6 години

Слушай г-н ***. Или ми триеш коментара или не го триеш. Не да ми го орязваш. Не.щас.тник само.тан! Айде и тоя коментар ми го цензурирай! Ама махни първата част.

125

Трогателно е

преди 6 години

Когато форумните православни талибани жалят за иранските ислямисти дали фира в неравната битка с могъщ Израел!:)

124

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 121Именно! Да очакваме нови провокации от Иран към Израел. Ярмулките си го забиха дълбоко днес. Бълхи срещу мечка.

fallback