Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR
fallback

Българи, работили в английската ферма за цветя в Корнуол, потвърдиха за ужасните условия, в които са държани.

Скандалът с така наречените модерни роби гръмна вчера, след като британски медии съобщиха, че около 200 мъже са освободени от своеобразния плен. Те са били държани в ужасяващи условия, техен дом са били каравани, паркирани в близост до фермата.

Според изданията на Острова съвременните роби са били гастарбайтери от България, Румъния и Литва. Българското външно министерство обаче отрече сред освободените в Корнуол да има наши сънародници.

Oще по темата

Али и съпругата му Елена обаче твърдят обратното. Те са минали през фермата на ужасите и едва се измъкнали преди няколко седмици.

Веднага след като постъпили на работа личните им документи били задържани. Заплатата пък се оказала двойно по-ниска от обещаната.

"Работихме по 12 часа. Беше ад”, спомня си Елена пред Нова.

Благодарение на роднини, семейството успява да събере пари, за да се прибере. Напускането на фермата приключва със скандал.

"Бях заплашен, че ако много говоря, ще бъда вкаран в затвора”, обясни Али.

Работниците в английската ферма за цветя са държани без документи, без пари, често без храна и вода, съобщи вчера Bulgaria ON AIR.

Пред Новините ON AIR полицията в Корнуол потвърди вчера, че трима души са арестувани – двама от тях по подозрение в "съвременно робство", а третият в гангстерска дейност.

По данни на британското правителство жертвите на насилствен труд и сексуална експлоатация в Кралството са най-малко 13 хил. души.

Поради този факт полицията на Острова провежда паралелно над 500 операции за разследване и прекратяване на трафика на хора и съвременното робство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

183

Фермер

преди 6 години

Бил съм в тази ферма и се изкарват над 100 паунда на ден,но трябва да си добър берач.80% от хората обаче не успяват,защото работата е наистина тежка.

182

Анонимен

преди 6 години

Този шишко който го дават по новините , е свикнал да виси по цял ден в кафетата и си мисли, че и там ще е така ,ще се скатава и ще взима пари. Бил съм на бригада 6 месеца , брах зелен фасул , първите 1 ,2 седмици си е шок , но после се стягаш и бачкаш , за 6 месеца се вадят над 10 000 лева, което за половин година е добре. А отделно ако си сингъл , на сухо няма да останеш , жените преобладават там.

181

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 179Защото могат. АКо не ти харесва - кръом и вкъщи. Айде, марш-марш. *** много на редичката. :)

fallback