Снимка: Reuters

31-годишен мъж отива на съд, след като бил изловен, че е дал кръв за алкохолна проба вместо брат си, съобщи полицията в Шумен. Размяната станала ясна заради драстична разлика между показанията на дрегера, с който бил тестван шофьор и кръвната проба, която изпратили от Центъра за спешна медицинска помощ в Нови пазар.

На 26 януари полицаи от управлението в Каолиново спрели за рутинна проверка край село Тъкач "Фолксваген" с шуменски номера. Зад волана бил 36-годишният Ерол И. от Сини вир. Тъй като било петък, малко след 21:30, шофьорът бил тестван за алкохол. Дрегерът показал 1.09 промила алкохол в издишания въздух. Както си е редът дали на водача талон, с който в рамките на 2 часа да даде кръв за алкохолна проба. 

По инструкция кръвта се дава в най-близкия медицински център. Вместо в Каолиново обаче Ерол отишъл в Нови пазар. След няколко дни от тамошния ЦСМП в Каолиново се върнала пробата на шофьора, която била чиста като на младенец - нула с още две нули след запетайката.

Резултатът се сторил съмнителен на полицаите и започнали проверка по случая. Оказало се, че на 26 януари в ЦСМП вместо Ерол се явил 31-годишният му брат Айдън. Дошъл с личната карта на батко си, представил се за Ерол и се оставил лекарят да му набучи вената. Двамата братя си приличали и докторът дори не се усъмнил, пише "Монитор".

За извършено престъпление е образувано досъдебно производство за противозаконно използване на официален документ, издаден за друго лице, с цел да заблуди длъжностно лице или представител на обществеността.

По този текст законодателят е предвидил до 2  години затвор, пробация или глоба от 100 до 300 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase