Жан-Клод Юнкер, Реджеп Ердоган и Доналд Туск. Снимка: архив, Reuters
fallback

Срещата на върха между ЕС и Турция ще се проведе във Варна на 26 март, съобщи президентът на Европейския Съвет Доналд Туск.

Турският президент Реджеп Ердоган ще се срещне в резиденция "Евксиноград" с председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Съвета Доналд Туск, както и с премиера Бойко Борисов, като представител на България, председателстваща в момента Съвета на ЕС.

Разговорът ще протече под формата на вечеря, уточнява Брюксел в отговор на предложената от София среща.

Той ще е първи за Ердоган с шефовете на евроинституции след потушаването на опита за преврат в Турция през юли 2016 г., което беше критикувано от Европа.

Туск заявява в писмото си до Ердоган, с което го кани във Варна, че срещата е в отговор на решението на ЕС да развива отношения с Турция в области, които го интересуват. Той посочва като такива транспорт, икономическо сътрудничество, борба с тероризма и външната политика.

Бойко Борисов, който е инициатор на срещата, каза, че тя ще бъде по "всички въпроси, които ни вълнуват".

"Това (срещата) ще е добра възможност заедно да обсъдим въпроси от общ интерес и последните развития във вашата страна. Включително върховенството на закона и основните свободи, които остават фундаментални за същността и перспективата на отношенията между ЕС и Турция, както и регионални и международни въпроси", пише Туск в поканата до Ердоган.

През януари Борисов разговаря с турския президент по телефона, след което съобщи, че срещата във Варна е договорена и само трябва да бъде уточнена дата. Това стана няколко дни след посещението на германския канцлер Ангела Меркел в София, която допусна провеждането на среща с ЕС-Ердоган.

Европейската комисия до последно настоява, че среща е възможна, но че за това има редица условия, включително освобождаването на държани в затвора турски журналисти.

Самият турски президент по време на визитата си в Рим тази седмица заяви, че Анкара, която е кандидат от 1999 г., няма да се съгласи на нищо по-малко от пълноправно членство в ЕС.

Президентът Румен Радев се оплака преди дни, че е научил за лидерското събиране от медиите. Той не е изброен сред участниците във вечерята във Варна в поканата, изпратена от Брюксел до турския държавен глава. В първоначалните планове в разговорът трябваше да участва и шефът на Европейския парламент Антонио Таяни. В поканата на Туск неговото име също отсъства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Ivanov Warning

преди 6 години

НАГЛИ Убиици проникнали в Черно море с американски военни кораби и тази година..Готвят жестоки погроми на биосферата опитват се да направят ядрен Холокост..НЕ пускайте кораби на НАТО И САЩ В Егейско,Мраморно и Черно море предупреждават от остров Крит .Внасят милиони духове на масови убиици виждат се като балони около корабите..ЗА разлика от ония подпалили Киев след проникване с американски военни кораби/вижте бомбата във Волгоград/ тези са много по жестоки..

39

Ива

преди 6 години

До АнонименЕрдоган бил посочил...........Я стига си дрънкал глупости!

38

Ива

преди 6 години

До АнонименТози случай е друг-САЩ и Русия не могат да си разпределят териториите и затова оставят Ердоган да заплашва целия свят. Когато постигнат споразумение /а това ще стане под натиска на Китай/ този *** е пътник заедно с Турция.

fallback