Снимка: Булфото, архив
fallback

Тази седмица е ключова за напредъка по отмяната на двойното часово време. Очаква се в четвъртък евродепутатите да призоват Европейската комисия да предложи премахване на смяната между лятно и зимно часово време, която се извършва два пъти годишно.

Европарламентът ще дебатира по темата сутринта, след което трябва да гласува резолюция в 13 ч българско време, съобщиха от пресцентъра на Европейския парламент.

В отговор на граждански инициативи и петиции, които изказват притеснения какви ще са последиците за здравето от смяна на времето по два пъти годишно, резолюция на комисията по транспорта на ЕП призовава ЕК да я премахне.

За да има ефект този призив обаче, той трябва да бъде гласуван и в пленарната зала.

Смяната на времето през пролетта и есента в страните от ЕС се управлява от Директивата на ЕП и Съвета относно разпоредби за лятното часово време. Текстът предвижда да се поддържа единен часови режим. Не трябва да има промяна в часовите зони.

Европа да се откаже от лятното часово време, предложи аргументирано експертът доц. Радослав Кючуков, преподавател в Русенския университет, в текст, който “24 часа” публикува. Ученият получи подкрепа от Атлантическата дигитална мрежа, а Соломон и Гергана Паси предложиха аргументите да се дискутират по време на европредседателството на България.

Процедурата за отмята на двойното часово време е доста тежка. Ако Европарламентът се обедини зад резолюция в този смисъл, тогава Еврокомисята трябва да направи предложение до страните членки. До отпадане ще се стигне, ако всички те одобрят предложението. Най-големият спор е кое точно време да се избере - лятното или зимното.

Финландия, Полша и Естония са сред еврочленките, които силно лобират да се прекрати местенето на часовника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

Друг анонимен

преди 6 години

Забелязах, че никой не прави разлика между часови пояс и астрономично време. Астрономичното време е когато слънцето е на най-високата си точка, т.е. сянката е най-малка. В България през лятото това е около 14.30ч., а през зимата 13.30. Така или иначе ние сме винаги 1.30ч пред астрономичното време, защото сме най-западната държава в часовия пояс. Следователно това лятно часово време е ненужно. Русия и още други държави го премахнаха преди няколко години.

79

Друг анонимен

преди 6 години

До АнонименТези дето работят навън пък изобщо не ги интересува часа, а слънцето.

78

Азмсф

преди 6 години

Защо пък си мислите, че ако няма да се сменя времето ще остане на лятното? Астрономическото време е зимното часово време, за това не бързайте да се радвате и да ревете че искате да си остсне лятното, защото в случей, че не сменяме времето,ще си остане зимното и ще се мръква рано.И моля ви, помислете разумно дали да не отидете на някакъв лечител да ви оправи менталното състояние, защото ако смятате че смяната на времето от 60 минути на толкова много време ви стредирсл организма, вие сте ***

fallback