Източник: Reuters
fallback

Колкото и да ни се иска, трудно е да намерим хранителен продукт в супермаркетите, който да не съдържа в описанието на съставките поне едно от т.нар. Е-та. Законодателните мерки днес изискват максимално подробно описание на състава на процесираните храни и производителите за задължени да посочват всички изкуствени съставки в предлаганите от тях продукти.

Затова Е-тата вече имат неизменно присъствие върху етикета със съдържанието на всеки хранителен продукт.

И въпреки че сред съставките, означавани с Е и номер, има и доказано безопасни такива, ефектът на повечето от тях все още не е напълно изяснен. На този етап някои от тях дори се считат за опасни за здравето на потребителите.

Веществото, обозначавано върху етикетите като Е123, е боя, известна с наименованието амарант поради близостта си с цветовете на растението, носещо същото име. Е123 придава тъмночервено до лилаво оцветяване на продуктите, в които се добавя и не променя вкуса им. 

Как ни вреди Е123 и къде е забранен за употреба - вижте на Puls.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Топчо до 17

преди 6 години

Досега не съм продал и един стрък.Произвеждам само за себе си и ми е достатъчно.

20

от село

преди 6 години

Който произвежда зеленчук за пазара винаги си сява и за себе си отделно и той не се пръска и тори толкова колкото другия.

19

Анонимен

преди 6 години

За сведение на джурналисткята, на амаранта у нас му викат щир. Името на боята е кръстена на растението, заради същия нюанс на баграта на листата.

fallback