Снимка: Bloomberg TV Bulgaraia
fallback

Гладът за квалифицирани кадри в България продължава. Взимат се различни мерки. Това каза бившият социален министър Лидия Шулева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Едно от нещата, които беше обсъждано от Тристранен съвет, е увеличаването на квотата за работници от страни, които не са членки на Европейския съюз. Тя е ограничена до 10% стандартно. Работодателите искат да бъде увеличена, защото за по-малки компании не работи".

Предложението, по думите на Шулева, е когато има доказана липса на работна ръка в определена област, да може да се водят преговори със социалното министерство и да се получи разрешение за по-голяма квота при определени обстоятелства. "Синдикатите са против, но това е важно да може да се случва, защото има случаи, при които се застрашават договори на България, по-скоро на български компании за изпълнение на техните ангажименти и трябва да се подхожда специфично и индивидуално".

"По темата за липсата на кадри напоследък непрекъснато се говори, провокирана от липсата на достатъчно квалифицирана работна ръка. За съжаление през последните години има сериозен недостиг при някои професии и икономиката изпитва значителни трудности. Това е, и спирачка, и ограничение пред растежа на икономиката".

Така нареченият "списък", който всяка година до края на януари се актуализира, включва професии, които би следвало да попадат в кръга на търсените професии, каза Шулева. "Първоначално бяха включени професии, свързани с IT индустрията, а тази година са включени някои инженерни специалности от машиностроене, инженер-химик - такъв тип професии, които в България сериозно липсва".

Внасянето на кадри от чужбина - защо процесът реално не работи и бюрократичните спънки ли са причина за това или некоординираната политика на страната ни като цяло? Бърза ли е бързата писта за получаване на Синя карта? Защо т.нар. "трудов резерв" не може да стане пригоден за пазара на труда?

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgariа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 6 години

Вместо да увеличат заплатите които са до 10 пъти по-малки от европейските ,те ще внасят хора. Браво антибългарски "бизнесмени" не ви е срам!!!! Вижте какво стана с шарлопов и разберте колкото и приживе да искате д се нахраните и награбите накрая всички отиваме под земята

33

АМАН от НАГЛЕЦИ

преди 6 години

НАд 2 000 000 Българи са с блокирани изцяло доходи заради отказ д а подкрепят наглите престъпнци на власт и техните подставени групировки..Ползват холограми в3градени в лични карти.Шулева лично нанесе вреди за милиарди живи левове като продаде ЕНЕРГОТО>>Вдигнаха цената на тока и ГРАБЯТ МИЛИОНИ ДНЕВНО ОТ НАРОДА

32

Крадат милиарди

преди 6 години

Заради НАГЛИ ПРеСТЪПНИЦИ НА ВЛАСТ В СОФУЯ менкащи доказано престъпни групировки маскирани като партии БЪлгарския народ е НАЙ ЗЛе В ЕВРОПА>НАд 5600 000 Български граждани НЯМАМЕ ДОХОДИ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ В БЪлгария. НАгли престъпници крадат десетки хиляди милиони годишно както ги перат през КОРУПЦИОННИ ОБЕКТИ

fallback