Снимка: архив, Reuters

Джо Кенеди Трети - член на Камарата на представителите от щата Масачузетс, твърди, че би било лесно първата година от президентството на Доналд Тръмп пренебрежително да се нарече "хаос", белязан от партизанщина и вътрешнополитически интриги, само че по думите му Тръмп е причинил сериозни проблеми на американския народ със своите предложения, насочени против мюсюлмани, трансджендър хора и други, предаде Асошиейтед прес.

Конгресмен Кенеди Трети ще произнесе отговора на демократите на речта на президента Тръмп "За състоянието на съюза". В предварително разпространените откъси Кенеди заявява, че хората от администрацията на Тръмп не просто посягат на законите, които защитават американците - те атакуват самата идея, че всички те са достойни да бъдат защитавани.

Лидерът на демократите в Сената на САЩ Чък Шумър и сенаторът Бен Кардин пък разкритикуваха президента Доналд Тръмп, че е прекалено мек с руския лидер Владимир Путин, защото не е наложил нови санкции срещу Русия, предаде Ройтерс.

Още по темата

"Това са задължителни санкции. Те бяха приети с 97-2 гласа в Сената. Той ги игнорира. Това е изключително неизпълнение на задълженията от страна на президента Тръмп, който изглежда повече фокусиран върху това да подкопава върховенството на закона в страната, отколкото да се опълчи срещу Путин", каза Кардин и поиска администрацията да даде обяснения.

Администрацията на Тръмп ще наложи санкции във връзка с правителствения доклад, идентифициращ руски олигарси, близки до Кремъл, заяви министърът на финансите Стивън Мнучин пред сенатската банкова комисия. По думите му макар че администрацията още не е обявила санкции по силата на новия закон, предназначен да накаже Москва за предполагаемата й намеса в американските избори през 2016 г., тя смята доклада за първоначална стъпка, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Ще има санкции, произтичащи от този доклад, в близко бъдеще, може би още следващия месец, каза той, като на уточняващ въпрос на един от сенаторите кога ще стане това отговори, че би искал да бъде предпазлив с подобен ангажимент, понеже има определен процес на разсекретяване на информация.

"Но ние ще направим това възможно най-бързо. Нашите следващи санкции ще бъдат базирани на голям обем работа, реализирана от нашата разузнавателна общност", каза Мнучин, цитиран от Франс прес и ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase