fallback

Общ преглед

Пуста, сива гора в Южна Корея и в нея изоставен лифт. Само това е останало от оживен допреди 12 години зимен курорт.

След броени дни страната ще бъде домакин на зимни Олимпийски игри, за които са построени десетки нови съоражения. На 100 километра от ПьонгЧанг обаче се намират изоставени лифтове в курорта Alps Ski.

Мрачен контраст на фона на неясното бъдеще на новопостроените южнокорейски съоръжения.

Курортът е в близост с границата със Северна Корея и е бил активен от началото на 20-и век, когато Корея е била под колониалното управление на Япония. Това е бил и най-старият курорт в Южна Корея до неговото затваряне през 2006 година.

Упадъкът му се дължи на прогресивното намаляване на хората, които карат ски - феномен, който продължава да е налице и днес.

Все по-малко южнокорейци искат да карат ски. През 2011-2012 година 6,8 милиона души са посетили пистите в Южна Корея. През миналата година тази бройка е с 2 млн. души по-малко.

И това поражда въпроси - дали местните и националните власти ще могат да понесат цената на поддържането на съоръженията след края на Олимпиадата.

"Ние настояваме, че тези съоръжения трябва да бъдат поддържани от държавата", обяснява Чой Мун Сун, гувернаторът на провинция Гангуон, която ще е домакин на игрите.

"Шанцата например няма да бъде използвана само то Гангуон и всъщност едва ли ще се използва от някой друг, освен националните състезатели. Така че искаме тези, които я използват, да плащат за нея", казва Мун Сун пред Reuters.

Дали новите придобивки на Южна Корея ще просперират или ще последват съдбата на този курорт предстои да разберем. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Марто

преди 6 години

Някой спомня ли си олимпиадата в Сараево ??? А говорим за Западни балкани!!!

12

Анонимен

преди 6 години

До Факт!Нито са ни"Фул със сняг" планините, особенно в последните години, нито пък е вярно, Руснаците нямало къде да карат - само Красная поляна е колкото, Боровец, Пампорово и Банско заедно, така че по-полека.

11

Анонимен

преди 6 години

Ехаа, да пратиме нашите ромове да си наберат желязо, а? Па може и там да си останат евентуално.

fallback