Снимка: архив, БулФото
fallback

Нощувките на чуждестранни туристи в България се увеличават с почти 6% през миналата година, но на българите в страната намаляват с приблизително 2%, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Общо нощувките на чужденци и граждани в България се увеличават с 3,1% средно до 26 млн.

Чужденци са осъществили 17,1 млн. нощувки от тях спрямо 16,1 млн. през предходната 2016 г. Нощувките на български туристи в страната са малко под 9 млн. при малко над 9 млн. година по-рано, показва европейската статистика.

Т.е. две трети от туристическите нощувки в страната ни се реализират от чужденци. В рамките на ЕС този дял е по-висок в Малта – 96%, Кипър – 95%, Люксембург – 90%, Хърватия – 93%, Гърция – 80%, Австрия – 71%, и е съизмерим с Латвия – 69%, Португалия – 68%, Испания – 65%, Словения – 67%.

Най-нисък е делът на чуждестранните туристи в Румъния и Полша – по 20%, Германия – 21%, и Швеция – 25%.

През миналата година в рамките на ЕС туристическите нощувки се увеличават с 5,1% в сравнение с 2016 г. до над 3,2 млрд. Основен двигател на растежа са посещенията на чуждестранни туристи.

Кой е лидерът на туристическия пазар, четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 6 години

Лудница на плажа е защото няма ясна туристическа програма, визия.Офертите не струват.В Турция ще отидеш един ден на корабче или ще посетиш някоя добре устроена забележителност,ще те нахранят и ще ти правят шоу цял ден.През това време не си плаж,на шезлонга сяда друг който пък утре ще отиде на корабче.Така не се получава тази лудница на плажа както е тук.Там всички обвързани с туризъм работят заедно като едно цяло.

24

Анонимен

преди 6 години

В Кушадасъ сутрин по изгрев всеки си измива тротоара пред магазина с четка , разреден препарат в кофа вода.Отделно от общината чистят,плажовете и през деня може да се видят как минават понякога момчетата и събират ако видят ***.Има кошове,но има и кой да ги почиства.А тук ако има кош, няма да го изхвърли,та *** прелива.Резултата-мухи навсякъде,разнасящи болести,комари и излъгани туристи.

23

Анонимен

преди 6 години

Защото е мръсно,шумно,лудница по плажовете.Я вижте турците всеки курорт има улица далеч от хотелите само с дискотеки.Плажовете се стопанисват от хотелите на първа линия, а свободните са на приемливи цени.Шезлонгите на разстояние най малко 2 метра с чадър и масичка,кошче делва за ***.Ако седнеш и платиш за шезлонг питат,, кафе или чай,,вкл.в цената даже някои ти се кланят.Всяка вечер момчетата събират шезлонгите и дюшеците и ги мият и подреждат един върху друг,за да не качват котки или птици.

fallback