Снимка: Bulfoto, архив
fallback

"Още не сме навлезли в грипна епидемия, тя предстои" - съобщи доц. полк. Георги Попов - началник на Катедра по инфекциозни болести във ВМА. Той напомни, че в болницата има и специален кабинет по грипа, в който на ден минават около 25-20 души.

В няколко области на страната обявиха епидемия, но резултатите сочат, че броят на прегледаните през почивните дни значително надвишават тези от изминалата седмица, уточнява медикът и предупреждава: "Грипният вирус Б е един троянски кон. След него почти винаги следва една по-голяма инвазия и епидемично разпространение на грипния вирус А, което очакваме в следващите седмици.

В първите 12-24 часа болният може да направи профилактика с противогрипните препарати, които са два - "Тамифлу" и "Ремантадин". Те разрушават грипния вирус. Но ако е минало повече време от началото на болестта, е правилно да се потърси лекарска помощ".

Доц. Попов каза пред БНТ, че в специализирания кабинет във ВМА обикновено идват хора с усложнения от вируса, които обикновено стават пациенти на болницата. Броят на хората, които постъпват в клиниката, е 60%.

Рискови групи са възрастните, бременните жени и малките деца, както и хората с предходни заболявания, категоричен е лекарят, който съветва и как да разпознаем грипа от другите вируси: "Незабавни мерки с противогрипни препарати трябва да се вземат, за да се блокира размножаването на вируса в организма, когато има остро начало на болестта - с обща отпадналост, болки в мускулите, повишена температура над 38 градуса, както и суха кашлица".

Респираторните и адено вирусите, метапневно и парагрипните инфекции също атакуват организма и могат да се различат от грипа по симптомите - кихане, по-ниска температура от 38 градуса, както и че те се проявяват постепенно, а не изведнъж.

Телефонен разговор с лекуващия лекар и в никакъв случай самолечение, е препоръката на доц. полк. Георги Попов, който не пропусна да отбележи, че да отидеш болен на работа, училище или детска градина, не е лоялност. Резултатът е пагубен за болния и за още няколко човека, които ще зарази.

"Освен асансьорите - молове, театри, кина и обществения транспорт са опасни да се посещават и ползват при грип - предупреждава доц. Попов. - За рисковите групи е добре дасе посъветват с лекуващите си лекари и да подсилят организма си".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 6 години

а вирус G /***/ кога ще дойде?!

8

anonimen

преди 6 години

az ot 5 godini vzemam bilka koqto pravi imunnata sistema beton dvija se mejdu gripavi i tam podobni nqmam problem no nqma da q napi6a za6toto 6te mi iztriqt vednaga

7

Абе

преди 6 години

Тия ГМО вируси ги има само в градовете. Вирусите се развъждат във мръсотията и като дойде зимата сухия и студен въздух спомага за тяхното разпространение. Отидете да живеете в планината на над 1500 метра надморска височина и ви гарантирам че никога повече няма боледувате от каквито и да било грипове. Даже няма да боледувате изобщо от никакви болести ако се храните правилно.

fallback