Снимка: БТА
fallback

Китайските власти обвиниха САЩ в нарушаване на морските граници на страната им, тъй като американски ескадрен миноносец навлязъл във водите край спорен остров в Южнокитайско море, предаде Асошиейтед прес.

Днес говорител на китайското министерство на външните работи заяви, че Китай ще предприеме "необходимите мерки", за да защити суверенитета си, след като корабът "Хопър" в сряда вечерта е навлязъл в 12-милната акватория около остров Хуанян (известен още като рифа Скарбъро) без разрешение от Пекин.

Хуанян е малък безлюден риф, който Китай отне от Филипините през 2012 г.

Говорител на китайското министерство на отбраната заяви, че китайска фрегата е идентифицирала американския плавателен съд и го е предупредила да напусне района.

Китай претендира за суверенитет практически върху цялото Южнокитайско море и през последните години се опита да укрепи позициите си там, превръщайки рифове в свои аванпостове. В шелфа на спорните острови са открити значителни запаси от въглеводороди.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

88

Анонимен

преди 6 години

Калеко е объркан човек. Оставете го. Дори не си прави труда да провери това, което казва в интернет. Сякаш няма... Същи като повечето евроатлантици български. Плампат, но ако разберат какво в същност казват, ще умрат от срам.

87

Анонимен

преди 6 години

Руснаците си спазват договора за ненападение на Германия до последно, когато германците го нарушават. А англичаните и французите си нарушават договорите още в момента, в който Германия и Полша нападат и си поделят Чехия. Още тогава е търябвало да скочат, но са си затраяи. После срещу Полша пак си траят, а и там са имали договор за взаимна помощ. Вследствие прословутия английски флот е останал без кораби, защото са потопени. А САЩЩ са пускали по 1 кораб на ден. И повечето са потопени.

86

Анонимен

преди 6 години

До Калеко АлекоЧовече, наблюдавам те отдавна и виждам, че деградираш ментално с всеки ден.Пишеш: "че дори и Тайван, който Китай си присвои и администрира след 1945 г.". Хлъц!Вярно, чанкайшеците наричат острова си "Republic of China", ама тук става дума за другия, големия Китай - КНР! Или не си разбрал нищо, ама напънът те гони да пишеш!

fallback