Снимки: Twitter, колаж: Dnes.bg

Денис Кусперт - германски рапър, присъединил се през 2014 г. към "Ислямска държава" и появявал се в пропагандни видеозаписи на терористичната групировка - е бил убит в Сирия тази седмица, предаде ДПА, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Кусперт е загинал в сряда в Източна Сирия при въздушен удар на оглавяваната от САЩ международна коалиция по бойци на "Ислямска държава", каза Рами Абдел Рахман, ръководител на базираната във Великобритания неправителствена мониторингова организация.

"Бил е убит заедно с още 14 членове на "Ислямска държава" при бомбардировка срещу район на име Гаранидж на източния бряг на река Ефрат", каза пред ДПА Абдел Рахман, предаде БТА.

Близкото до терористичната групировка интернет издание "Уафа" също заяви, че Кусперт, чието джихадистко име е Абу Талха ал Алмани, е загинал. Информацията бе придружена от снимка, за която се твърди, че е на тялото на германеца.

Известен преди в Германия под сценичното име Десо Дог, Кусперт досега неведнъж бе обявяван за убит, отбелязва ДПА. Най-новото съобщение за смъртта му обаче е по-убедително от предишните поради детайлите и предполагаемата снимка с неговото тяло, коментира базираната в САЩ организация за следене на екстремистката дейност в интернет САЙТ(SITE).

Смъртта на Кусперт все още не е потвърдена от "Ислямска държава".

Рапърът от германско-ганайски произход е роден в тогава Западен Берлин през 1975 г. Предполага се, че е приел исляма през 2010 г., след което през 2014 г. се е присъединил към джихадистите.

Германските разузнавателни служби смятаха 42-годишния мъж за опасно пропагандно средство заради влиянието му като рап икона сред германските младежи.

Кусперт се появяваше в пропагандни видеозаписи на "Ислямска държава", в които призоваваше мюсюлманите в Германия да се закълнат във вярност на обявения от групировката халифат. Той приканваше и за атентати в Европа.

През 2015 г. Кусперт беше добавен в терористичния списък на САЩ. Той фигурираше и в списък на ООН на хора, представляващи терористична заплаха.

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 3 години

*** не се интегрират към хората.В гените на тези същества е заложена агресия,убийства и терор.Все по често ще виждаме германски,холандски,шведски и белгийски граждани с африкански произход да извършват престъпления.Не знам Сорос ли е не е ли,но някой подмени ценностната система расата полът и всичко човешко на европееца.

21

шаш в

преди 3 години

А някой казваше ,че се интегрирали . Този джихадист е доказателствено опровержение на теза" приспособяване" на на неевропейците.Западът просто си ги отглежда.

20

издислав максудов

преди 3 години

Този "германец" много ми прилича на едни "българи" само с български паспорти...