Снимка: Pixabay
fallback

22-23 години до 35 е най-благоприятната възраст за една жена да стане майка. Това заявява в интервю за БТА доц. д-р Йордан Попов, д.м., национален консултант - ръководител на Акушеро-гинекологична клиника при Университетска болница "Д-р Георги Странски" в Плевен.

Той не спестява тревожния факт, че и в световен мащаб, и у нас се налага тенденцията жените да раждат първото си дете след 35 години.

Медикът определя като "ненормални" и ражданията преди 19 или 18 години, които дори се увеличават в някои етнически групи в страната ни. Завишаването на оперативните раждания също слага в графа "негативни", както и увеличаването на броя на недоносените бебета.

"Оперативното раждане - секцио, повишава майчината смъртност над 10 пъти, защото като всяка оперативна интервенция, има своите рискове... В България във водещите клиники секциото е около 50%. Според мен това не е нормално - максимално делът на секциото трябва да бъде около 25-30 % в такива клиники като нашата. Ръководството на клиниката ни има мотив да се подобри този показател - т.е да намалим оперативните раждания", казва той.

Последният проблем лекарят отдава на ниската култура, а намаляването на раждаемостта - на застаряване на населението, миграцията, както и на желанието на жената първо да има професионална реализация, а после да роди дете.

"Има дефицит на специалисти, но ние подготвяме кадри, които ще ни заменят в бъдеще" - коментира доц. Попов, като предупреждава, че за да придобие човек квалификация в тази сфера, трябва да работи в голяма АГ-база минимум 10 години, за да може да поема всички случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

до стара мома

преди 6 години

Моме, не си слагай сама клеймо "стара мома" ами си бий шута зад граница и си хващай за мъж някой чужденец. И аз бях на твоя хал. Опропастих си живота с бг мъже дето не знаят какво искат. В момента съм омъжена за австриец и съм много щастлива. Ако бях чакала някой българин да реши да се омъжи за мен (никога няма да стане, след развода съм щяла да му взема всичко, за това никой и брак не ми предложи) още щях да стоя сама. Хубавите и светстни български жени отдавна не са с българи.

48

Анонимен

преди 6 години

Не можела да си намери мъж... Ходи като феминистка, говори като феминистка, работи като феминистка, държи се като феминистка, облича се като феминистка, говори като феминистка. Дори ходи на феминистки партита. Дали е феминистка? Едва има мъж, на който му пука, стига да е далече от нея...Когато ФЕМИНИСТКИТЕ започнат да обвиняват във всичките земни грехове нормалните хора, научават че им е по - изгодно да си маструбират и плачат тихчко в ъгъла. Самотно. Или с някой друг мазен маструбат.

47

Анонимен

преди 6 години

И за какво ми сложи минус? За това че казвам истината, че ЧУЖДЕНЦИТЕ НЕ ИСКАТ МАСТРУБАТИ? Можеш да дойдеш и да провериш - университетите са ПЪЛНИ с млади момичета - стройни интелигентни, красиви и желаещи СЪПРУГ. Конкуренцията между тези млади момичета е убийствена. Но никой не ги взема, защото ПРИЛИЧАТ на феминистки. МЪЖЕТЕ НЕ ОБИЧАТ ФЕМИНИСТКИ. Така че, ако искате семейство, НЕ МАТРУБИРАЙТЕ И ОТСЛАБНЕТЕ за да не приличате на ФЕМИНИСТКИ.

fallback