снимка: Олег Попов, Investor Media Group
fallback

 Към края на септември 2017 г. отчетеният капитал, който превишава регулаторното изискване от 8%, покрива изцяло размера на нетните необслужвани кредити в банковата система, отчете Българската народна банка (БНБ) в тримесечното си издание „Банките в България”.

В централната банка преценяват, че през третото тримесечие на миналата година в балансите на банките все още присъства остатъчен кредитен риск, който ангажира част от натрупаните капиталови буфери.

Този проблем се проявява в различна степен при отделните кредитни институции, най-вече заради различните дялове на необслужваните кредити от общите, пресмятат експертите на БНБ.

Наред с действията по постепенното намаляване на тези експозиции, очакването е кредитните институции да се придържат към консервативно ниво на кредитните си стандарти в условията на промяна на икономическия цикъл и при наблюдаваната тенденция към нарастване на цената на недвижимите имоти.

Специалистите предупреждават, че предизвикателство за банките е да ограничат риска от отпускането на нови кредити за икономически сектори и агенти, чието ниво на задлъжнялост е свързано и с капацитета им да обслужват своите задължения.

Благоприятни перспективи пред банковата система

През последните месеци българската банкова система продължава да оперира в сравнително благоприятна среда. Това създава възможности за оптимизация на балансите и бизнес стратегиите на кредитните институции, включително за редуциране на нивото на необслужваните кредити, както и за активизиране на финансовото посредничество, коментират в БНБ.

Подобряването на перспективите пред стопанската конюнктура и икономическата активност в България и еврозоната се очаква да допринесе за съживяване на търсенето и предлагането на кредити, което при запазване на консервативния рисков толеранс може да се отрази благоприятно върху финансовите резултати на банките.

В БНБ пресмятат, че постигнатата от банковата система доходност в края на третото тримесечие остава на сравнително високо равнище за разлика от повечето страни от ЕС.

Независимо от това, едно от предизвикателствата пред българската банкова система е да се ограничи неравномерното разпределение на показателите за доходност сред отделните кредитни институции, пише в анализа. През последните месеци върху показателите влияят както средата на ниски лихвени равнища, така и предприетите действия по управление на кредитния риск.

Какво показват данните за необслужваните кредити вижте в продължението на материала

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 6 години

Ако банка, дала ипотечен заем, се е докарала до положение да си търси пdрите от кредитополучателя, значи се е нас-рала тотално с този заем - лош риск-мениджмънд,и/ или съзнателно хазартно раздаване на невъзвращаеми заеми, което отдавна би трябвало да се класифицира в НК като "престъпление срещу личността"!

15

Анонимен

преди 6 години

До 14Скоро т.н. държава ще остане без хора, защото е позволила на банките да убиват хора, съдби и цели семейства, докарвайки ги до състояние на стопанска непоносимост, а от тук и до физическа и психическа непоносимост. Това няма да свърши добре ... за всички, вкл. и за лихварите!България остана единственото черно петно на картата, което няма простичкият закон "физ. фалит". Претенциите на лихварите трябва да се ограничават до размера на обеспечението, ако има такова. Това ще ги дисциплинира!

14

До 1

преди 6 години

Само да знаеш колега, че римското право е, за да разбереш теоретични правни принципи, но на практика много силно банково лоби се е намесило при създаването на новия ГПК, който е точно от 2008 г. в сила и специално при съдебното изпълнение и при създаването института на ЧСИ. Така, че заучените латински фрази си ги запази за изпитите, а за ЧСИ - то вазелин или друг сходен лубрикант си запази

fallback