Снимка: архив, БулФото
fallback

20 водещи икономически центъра дават почти 90 на сто от продукцията в страната, като повечето от тях са в Южна България. Това сочи проучване на Института за пазарна икономика, изготвено в последните пет години. За преодоляването на разликите между регионите икономистите предлагат създаване на свободна от данъци зона в Северозападна България.

Икономически мегаполис е на път да се оформи в Южна България по оста София-Пазарджик-Пловдив-Стара Загора-Бургас, докато на север се развиват отделно обособени острови на икономическа активност. Водещите икономически центрове произвеждат 86 процента от продукцията в страната, като 40 на сто е дело на столицата. В тях е събрано и 60% от населението.

Връзка между тези икономически центрове, на юг и на север от Стара планина, в момента няма. Ако имаше добра връзка през планината, най-вероятно щяхме да говорим за един много по-голям по мащаб икономически мегацентър, каза Десислава Николова.

Свободна от данъци зона за Северозападна България като решение за икономическото възраждане на региона предлагат анализатори от Института за пазарна икономика, обясни икономистът Явор Алексиев.

"Ако общини като Видин, като Враца - там данък общ доход да е не 10, а 5 процента и тези пари остават на местно ниво. Първо, общините ще имат повече средства да провеждат по активни политики и второ, тези 5 процента вече са разлика. Това е нещо, което може да накара един предприемач да се замисли, защо да отварям в Пловдив, а да не отворя във Видин, като там ще са ми по-малко разходите за труд", каза Алексиев, цитиран от БНР.

Според Алексиев най-съществен проблем на Северозапада е трайната миграция на хора, която води до по-малко инвестиции и по-ниско потребление.

"Основно предизвикателство през следващите няколко години ще е развитието на инфраструктурата в тези райони, защото Северозападна България е част от беден европейски район, тоест проблемът не се изчерпва само в рамките на България. И от страната на Румъния, и от страната на Сърбия, това е един беден европейски район, поради което е много важно да се повиши неговата свързаност", посочи икономистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

90

selu

преди 5 години

Помня Русе по Живково време . Макар и по-кален беше пълен с хора и пращеше от фирми,комбинати,заводи,предприятия които бълваха продукция(Не случайно беше стратегическа цел за ядрените ракети на САЩ). Сега само ,,услуги,, .

89

Анонимен

преди 6 години

Съжалявам ако не ви харесва и аз не съм особено доволен, стоя тук докато все още има сметка и се махам, сигурно някъде около 2025-та, когато да правиш успешен бизнес на светло в БГ ще е все по-невъзможно...

88

Анонимен

преди 6 години

2030-та един град икономика, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/боклукчарник, това ще са крайните резултати от 40 години мутренска демокрация и див селски капитализъм.

fallback