fallback

Общ преглед

Руската Якутия е обхваната от изключително силни студове. В градовете и селата е толкова студено, че липсват деления на термометъра за измерване на градусите.

В отделни райони температурата падна до минус 69 градуса, пише Лента.ру.

Местните жители са спокойни. Комуналните служби и регионалните власти в републиката въведоха режим на повишена готовност, а хората продължават да живеят по нормалния за тях начин.

Новият електронен термометър в село Оймякон, признато за най-студеното на света, се повреди, когато температурата падна до минус 62 градуса Целзий, съобщи в. "Дейли мейл". Според местните жители температурата е паднала още повече - до минус 67 градуса, което е с 1 градус по-ниско от рекорда, поставен през 1933 г. Официално обаче местната метеорологична станция отчете едва минус 59 градуса Целзий.

В Оймякон живеят около 500 души. Селото се е появило като база за пастирите на елени през 20-те и 30-те години на миналия век. Името му означава "вода, която не замръзва" и произтича от факта, че там има минерален извор. Хората в Оймякон се борят с много проблеми в ежедневието - замръзва мастилото в химикалките, батериите падат бързо, очилата се залепват за лицата на хората, миглите се заскрежават с излизането навън. В големите студове местните оставят автомобилите да работят непрекъснато, иначе няма да могат да ги запалят.



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 63На ммаакя ти в ГЗ!

52

Бай мицан

преди 6 години

До *** ходят с длето и чук

51

Анонимен

преди 6 години

Айде всички русофили да хващат за там!

fallback