Снимка: архив Reuters

Експерти на "Комерсант" коментират кой би могъл да оглави предизборния щаб на Владимир Путин за президентския вот в Русия на 18 март. Вестникът споменава например Олга Амелченкова, водач на патриотичното движение "Доброволци на Победата", и шефа на център за талантливи деца Елена Шмельова.

В подобни щабове обикновено се включват и държавни служители, излизащи в отпуск за кампанията, и политтехнолози, и обществено значими личности. Името на официално назначения не променя нещата, коментира политологът Андрей Колядин, представен като близък до Кремъл, пише БТА.

Още по темата

"Дали начело ще стои апаратчик, главен режисьор в някой театър или велик хирург, щабът все едно ще се управлява от хората, на които е възложено поначало", казва той.

"Един ключов апаратчик на поста началник-щаб може да формира в общественото съзнание усещане, че и кампанията е апаратна, тоест нечестна, защото чиновниците използват своите възможности, вместо да водят истинска изборна кампания. Ако началник-щабът е обществено значима персона, това премахва проблема", пояснява експертът.

Задачата да доведат руските избиратели пред урните ще бъде възложена на главите на отделните федерални региони, пише "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Изданието се позовава на публикуван от изследователския фонд "Петербургска политика" анализ на социално-политическата стабилност в регионите на Русия.

Авторите изтъкват, че задачата на регионалните власти няма да е банална - ще им се наложи да вдигат активността, обаче привидно спазвайки разпоредбите на Москва да се ограничат изборните фалшификации. Активността на президентските избори през март може да е най-ниска в историята на Русия, смята политологът Александър Кинев.

Според него властите ще полагат усилия за вдигането й, действайки най-вече "в големите градове - Москва, Санкт Петербург и индустриалните центрове в Сибир, което автоматично ще влоши резултата на основния кандидат" - сегашния държавен глава Владимир Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase