Снимка: Архив
fallback

Уникална в световен мащаб интервенция спаси 48-годишен българин, който бил с разкъсана аорта. Безкръвната операция е направена от екипа на доц. Иво Петров и д-р Зоран Станков, а постижението е публикувано в Журнала на американското кардиологично дружество.

Това е първото по рода си признание за български лекари, съобщи сайтът на болница "Аджибадем Сити Клиник" - Сърдечно-съдов център.

"Тръгнах да карам жена си на работа и усетих болка в плешките отзад – остра болка, след това получих някакво бълбучене в организма. Казах си, че тук нещо става" - спомня си Евгени Павлов.

Лекарите от Спешна помощ в Плевен разбират, че става дума за разкъсване на аортата, но не се наемат със случая. Изпращат мъжа с линейка в София, при доц. Иво Петров.

"Аортната дисекация е едно от най-смъртоносните заболявания въобще в медицината. Пациентът беше дошъл в критично състояние с вече нарушено кръвоснабдяване на органите, с пареза, с неврологични нарушения" - казва известният кардиолог.

"Аз бях претръпнал. Не усещах нищо – нито болка, нито нищо. Лежах на носилка в линейката и мислех за децата си, защото те са в чужбина и си казвах, че трябва да стискам заради тях" - разказва Евгени Павлов.

Лекарите решават да приложат комбинация от неоперативни методи, за да го спасят, вместо класическото решение на проблема, при което се реже гръдният кош, спира се сърцето и тази част на аортата, която се е разкъсала, трябва да бъде фиксирана с оперативна методика.

В случая на Евгени на мястото на разкъсването, което е около 30 сантиметра, за първи път в света е позициониран стент, който прибира разкъсаната част обратно.

"Пациентът е буден през цялото време, направихме го с местна упойка. И след като отворихме стентовете и възстановихме кръвотока – пациентът каза, че е спряло да го боли" - допълва д-р Зоран Станков.

Шест месеца след интервенцията, която Евгени е претърпял през юли 2017-та, той вече се възстановява успешно, като няма никакви усложнения. Кръвоснабдяването, което е било нарушено на единия му крак, е нормализирано и е избегнат рискът от загуба на крайника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

възхитен

преди 6 години

Чудесно -рискована интервенция ,успешна и спасен човешки живот!!Жив и здрав да е Доц Д-р Иво Петров!!!

6

Снежанка

преди 6 години

Браво лекари, дай Боже всеки му, когато му се наложи да попадне пти лекари, като Вас. Ето с такива новини трябва да започват Новините вечер, а не с баналните криминалета. Много успехи за напред.

5

dotchko

преди 6 години

Големи медици. И двамата са слагали стентове на татко ми. Иво Петров два пъти. Мисля, че и Зоран Станков му сложи два стента. Мога само да им се поклоня и да им благодаря. Поклон!

fallback