снимка: Олег Попов, Investor Media Group
fallback

И тази зима жителите на големите градове ще дишат мръсен въздух въпреки протестите срещу проблема и предприетата наказателна процедура срещу България от страна на Европейската комисия. За основни замърсители Министерството на околната среда и водите (МОСВ) от години сочи отоплението на домовете с дърва и въглища през зимата, както и автомобилите.

Общините с мръсен въздух написаха програми с мерки, които предстои да бъдат обновени, но със сигурност проблемът не е решен.

Отдавна е ясна връзката между замърсяването на урбанизираните райони и негативните последици за здравето. В момента са засегнати 25 български града с наднормено ниво на фините прахови частици във въздуха (ФПЧ 10), сред които, разбира се, и София.

От екоминистерството съобщават, че данните за 2016 г. (най-актуалните обобщени данни, б.ред.) показват най-голям брой превишения на средноденонощната норма за прах във Видин, Пловдив – ж.к. Тракия, Бургас – Долно Езерово и Асеновград.

Все пак според министерството продължава общата тенденция за намаляване на броя превишения и на средногодишната концентрация. Независимо от напредъка страната все още е далеч от постигането на нормите, особено при превишенията на средноденонощната норма, отбелязват експертите.

За решаването на проблема са предвидени евросубсидии - 115 млн. лв. ще получат за целта общините от оперативна програма „Околна среда“, която е с общ бюджет 3,5 млрд. лв.

В момента наказателната процедура на Европейската комисия (ЕК) срещу България заради замърсяването на въздуха с фини прахови частици е на етап постановено първо решение на Съда на Европейския съюз.

”Има проблем, който през годините намалява, но все още съществува“, коментира в края на декември пред Нова телевизия министърът на околната среда Нено Димов. Екоминистърът настоя, че общините също трябва да предприемат мерки за решаване на проблема.

„Тази наказателна процедура е може би най-тежката, с която държавата трябва да се справи. Това не е само екологичен, но и социално-икономически проблем“, заяви пред БНР Силвия Рангелова, директор на Дирекция „Координация по въпросите на ЕС и международното сътрудничество“ в Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

МОСВ уверява, че работи с всички институции, които имат отношение към въпроса, и е предложило пакет от мерки на национално ниво в двата основни сектора с принос към наднорменото замърсяване - битовото отопление през зимата и автомобилите.

"Натрупани са доста проблеми и мерките, които могат да ги решат, са дългосрочни", заяви пред Investor.bg Ивайло Хлебаров от екологично сдружение "За земята". Той обърна внимание, че наказателната процедура срещу България е за периода 2007-2014 г., а за проблема се говори повече едва в последните две - три години.

Вижте продължението на анализа в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Taka е

преди 6 години

След няколко месеца ще се затопли и няма да се горят стари дрехи и чорапи,пластмаси ,*** и въздухът ще бъде по чист.

19

Че Гевара

преди 6 години

Докато Супер *** си премахва dpf/fap филтъра ,за да не се охарчва за консумативи ще е така .

18

Бръчков

преди 6 години

Там където е пренаселено с .игани ще вечна мръсотия ! Освиенцим за тях !!!!!!!!!!!!!!!!

fallback