Архив: БУлфото
fallback

Двамата тийнейджъри, които опитаха да взривят банкомат в столичния кв. “Люлин” с помощта на играчка, репетирали обира край радомирското с. Долни Раковец. Използвали хладилник, който да замества устройството с банкноти и надуваем банан, пълен с газ. Как да взривят банкомата научили от клипчета в интернет.

Дванайсетокласниците Даниел Лулев и Валентин Валентинов се маскирали и пристъпили към действие в нощта срещу 29 декември. В набелязания от тях банкомат имало 96 000 лв., но двамата си тръгнали с празни ръце, тъй като при опита им да отворят касетата с парите, се включила аларма и те побягнали.

Oще по темата

Момчетата са разкрити от екип на СДВР за по-малко от 2 дни, но са арестувани на 5 януари, след като под наблюдението на Софийската градска прокуратура срещу тях са събрани неопровержими доказателства.

Младежите са уличени от куп веществени доказателства, записи на камери, ДНК експертизи и 2 следствени експеримента, стана ясно в Софийския градски съд. Открити са магазините и дори касовите бележки на стоките, които са купували при подготовката на обира, съобщава "24 часа". След задържането Даниел и Валентин признали за взривения банкомат.

В 3,20 ч. във фаталната вечер те били заснети от камери да се приближават с маски, якета и ръкавици. Вместо банан, както при тренировката, този път те носели надуваем делфин, пълен с ацетилен, с прикрепена към него тръбичка. От нея учениците вкарали газ в банкомата, обясни в съда прокурорът по делото Виктор Тарчев. Сложили напоено с ацетон въже, което да им служи за фитил и в 3,25 ч взривили устройството. После вече без ръкавици опитали да отворят с кози крак касетата с парите.

ДНК-експертиза на следи по бутилката с ацетон и маркуч потвърдили, че те са от 1-ия ученик. В домовете на момчетата са открити делфина, маските и дрехите, с които са били във фаталната вечер. При следствените експерименти учениците показали как са извършили всичко.

27 000 лв. е стойността на взривения от тях банкомат на бул. "Панчо Владигеров",  поясни в съда прокурор Тарчев.

“Безкрайно съжалявам. Това е нещо, което никога пак няма да ми мине през главата”, каза Валентин. Разкая се и Даниел. Двамата помолиха съдът да ги пусне, за да завършат училище и да си вземат изпитите. Адвокатите им подчертаха, че младежите са съдействали на разследването. Съдът отказа да ги пусне  с мотива, че има опасност на свобода младежите да извършат ново престъпление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Бърз милиционер

преди 6 години

Я вижте колко бързо можело да работи милицията. За нищо и никакви два дни са стигнали пишлегарите. Иначе едни други подобни, но от шведски произход като влезат в къщата на някоя баба, набият я и й вземат пенсията (защото същите много добре знаят кога се раздават пенсиите) милицията казва "работи, търсим ги", а резултати никакви. Бабата я обират отново след два месеца.

25

хм

преди 6 години

Защо не се вдъхновят от предаването 'Бразди' и да вземат мотичката...безработни к....енца!

24

Анонимен

преди 6 години

...жалко,че не са успели....това с разбиването на банкомати си е напълно легален бизнес, за разлика от разбиването на КТБ...В България по честен път не се забогатява...Банките обирници да не са много честни...даже котилото от парламента ги закриля...това да им е за урок и следващия път да се подготвят по-добре ...и дано вече да успеят...

fallback