Общ преглед

Без документи, без собственост и без работа от години – това е профилът на издирвания за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов.

Към момента той все още не е задържан, като за това работят всички сили на полицията, включително на армията, стана ясно на брифинг на прокуратурата и МВР.

Още по темата

"Няма никакво съмнение по отношение на авторството на деянието, той е действал сам", обяви шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Това потвърждавал и ДНК-тестът.

56-годишният мъж е привлечен задочно като обвиняем за убийството на повече от едно лице при условие на опасен рецидив.

Разследващите съобщиха още, че той е имал интимна връзка с убитата от него Кети Кюхова, която е продължила около 6 месеца преди фаталната нощ.

Прякорът му е "Горският човек". Придвижва се през гора и планини, като е обявен за общодържавно издирване от септември 2009 година – за да лежи в затвора за блудство с дете.

Аутопсиите на жертвите му показват, че всеки от шестимата е убит с по няколко изстрела, като в главата на всяка една от жертвите е произведен и контролен изстрел.

Мотивът за убийствата в Нови Искър е личен, свързан е с интимните му отношения с Кети Кюхова. Разследващите обявиха, че именно Кети е била първата жертва на Ангелов, след което той е избил хората в къщата.

Смята се също, че Кети не е била убита там, където е намерена, а превозена до това място.

Първоначално са убити Неделчо, Георги и възрастната майка на Кети, като вероятно първите двама са оказали опит за съпротива.

Междувременно се предполага, че Нанси и Боби са се опитали да се скрият на горния етаж. Убиецът обаче ги е търсил методично, за да е сигурен, че няма свидетели, разбивал е врати, за да стигне до тях.

Има следи от разместване и опити за почистване. Росен Ангелов е направил и опит да събира гилзите от оръжието, които е изстрелял в къщата, включително е размествал телата на жертвите.

Борислав Сарафов посочи, че това е била наистина "Къща на ужасите".

Характерът на килъра бил такъв, че в случаи, когато бъде отхвърлен или изоставен, той ставал изключително раздразнителен. Проявявал и ревност към мъжа, с който Кети е живеела на семейни начала - Неделчо. Има информация, че Кети е споделяла на любовника си за семейни проблеми.

Има също данни, че майката на убитата Кети, която е сред жертвите, е била наясно с тази връзка. Тази информация е от свидетелски показания.

До момента са разпитани 21 свидетели, включително пред съдия. Извършена е огромен по обем работа, обявиха от прокуратурата и полицията.

Оръжието на убийството е едно, но все още не е намерено.

Сарафов обяви, че името на извършителя е било известно на органите на реда още в първите 24 часа, но не е било съобщено в интерес на разследването.

Росен Ангелов има 3 присъди лишаване от свобода. През 1984 година е осъден на 2 години и шест месеца за кражба, втората е от 1999 година за изнасилване, за което му е определена присъда от 7 години при строг режим. През 2002 година обаче е освободен условно предсрочно.

Третата присъда е влязла в сила през декември 2009 година – за блудство с дете на 12 години. Осъден е на 8 години лишаване от свобода. Тя е произнесена задочно и не е лежал в затвора, тъй като преди това той се е укрил, след което е обявен за общодържавно издирване.

Освен тези наложени му присъди е обект на разследване и по няколко досъдебни производства – за кражба, обсебване, вещни укривателства, кражба на ел. енергия. Срещу него тече и друго досъдебно производство – отново за блудство с дете.

Имало е няколко операции за задържането му през годините, които обаче не са довели до резултат. В последните години е живял в района на Луково, където в момента го издирват. Самият той е от Добричко.

Къщата, в която се предполага, че е живял напоследък, е необитаема. Няма собственици, нито документи за нея. Тя се намира във вилна зона и на практика не съществува в правния мир.

В нея са намерени гилзи от същото оръжие, с което са извършени убийствата. Там са открити още много боеприпаси, както и части от ръчни гранати. Вероятно оръжието, с което е стрелял, е незаконно.

Според профила на Росен Ангелов той е хитър, лукав, прикрит, със завишено самочувствие, стреми се да се налага на околните. Ангелов е претенциозен, интригант, с високо ниво на интелигентност, бърза адаптация, упорит. Възприема и най-малката вероятност за неуспех като разстройваща.

Извършителят е имал повече от 24 часа преднина до момента на откриването на телата, съобщи главният секретар на МВР Младен Маринов.

Категорично не било вярно, че Ангелов е бил "изпуснат за малко" от униформените от къщата в Луково. Според разследващите той не е излизал в чужбина, именно защото е бил обявен за издирване. Издържал се, като извършвал дребни работи, включително помагайки на Кети.

Операцията по издирването му ще продължи, докато не бъде задържан, увериха органите на реда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар