Ким Чен Ун и Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Подновяването на междукорейските контакти заплашва да отслаби стратегията за изолиране на режима в Пхенян, следвана от администрацията на президента Доналд Тръмп, впуснал се отново в ескалираща размяна на реплики с Ким Чен Ун, пише Франс прес.

Американският лидер съвсем не е склонен към помирителни думи в конфронтацията с онзи, когото нарича "малкия човек-ракета" заради ускорените тестове на севернокорейски балистични ракети през последните месеци.

Във вторник той пак публикува подигравателен пост в Тwitter срещу севернокорейския ръководител.

"Ким Чен Ун току-що заяви, че "ядреният бутон е постоянно на бюрото му" (. . .) Информирайте го, че аз също имам ядрен бутон, но много по-голям и по-мощен от неговия, и той работи!", написа Тръмп.

С новогодишното си послание Ким Чен Ун обаче лансира и процес за подновяване на контактите с Южна Корея; това явно е изненадало Вашингтон, където изпитват голямо недоверие към него.

Червен телефон

Доналд Тръмп реагира отначало сдържано. "Това може да е добра новина, а може би не. Ще видим!" - написа той. След това посланичката му в ООН Ники Хейли отхвърли перспективата за разговори между двете Кореи, щом не става дума за денуклеаризация на Корейския полуостров. "Кърпежи", коментира тя.

След предложението на Ким Чен Ун още в сряда бе включен наново трансграничният червен телефон между двете Кореи, бездействал от 2016 г.

Според Иън Бремър, президент на консултантското дружество "Евразия груп", Ким Чен Ун вече смята, че може да започне такъв процес, след като заяви, че междуконтиненталните му ракети са способни да стигнат до територията на САЩ.

"Това им позволява (на севернокорейците) да говорят за отваряне към южнокорейците, към китайците . . . Винаги е за предпочитане да преговаряш от позиция на силата", обясни той.

От идването си на власт през януари Доналд Тръмп води кампания за "максимален натиск" върху Пхенян, включващ двустранни и международни санкции, придружени с редовно подновявана военна заплаха.

Заявената цел е да се стигне до дипломатическа и икономическа изолация на режима в Пхенян, която би го принудила да направи отстъпки, засягащи ядрената и балистичната му програма.

Но докато американският президент обещаваше на Пхенян "огън и ярост", Южна Корея избра през май Мун Дже Ин - президент, решително настроен за диалог със съседния Север.

Пробив и конфронтация

След инициативите на Ким правителството му отправи сигнал, че е готово идната седмица да обсъди севернокорейското участие в Олимпийските игри в Пьончан от 9 до 25 февруари, както и други теми от взаимен интерес.

Дали президентът Мун също не търси начин да гарантира на страната си повече сигурност в съседство с държава, станала ядрена сила и ненамекваща дори, че ще се откаже от своя арсенал?

Говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт настоява, че случаят не е такъв. "Ким Чен Ун цели навярно да забие клин между две държави - между нашата държава и Република Корея", заяви тя.

"Мога да ви уверя, че това няма да стане. Ние гледаме много скептично на искреността на Ким Чен Ун, когато изразява желание да седне и да разговаря", каза Науърт.

Сеул обаче вижда в политиката на Доналд Тръмп израз на лозунга "Америка преди всичко" (America First) и със сигурност не "Южна Корея преди всичко".

Според Иън Бремър, говорил наскоро с южнокорейски представители, има реален шанс Сеул да склони за замразяване на съвместните си военни маневри с американците, за да може да разговаря с Ким Чен Ун.

Това би представлявало победа за Китай и несполука за Вашингтон, отхвърлящ всеки опит за поставяне на равенство между военното си присъствие в региона и ядрената програма на Пхенян.

Специалистите като Иън Бремър са твърде предпазливи. "Виждаме промени, насочени към пробив, но и други, насочени към конфронтация", отбелязва той.

А рискът от грешка в изчисленията при ракетен пуск, способна да доведе до военен сблъсък, все така ни облива в студена пот. Този риск "е много висок", смята експертът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase