Ким Чен Ун. Снимка: архив, Reuters
fallback

След година заплахи и тракане на оръжия севернокорейският лидер изглежда използва предстоящите Зимни олимпийски игри в Южна Корея като инструмент за смекчаване на нарастващия международен натиск върху неговия режим и едновременно с това за запазване на ядрения арсенал на Пхенян непокътнат, пише Ройтерс.

В новогодишната си реч Ким Чен Ун призова за намаляване на напрежението на Корейския полуостров и сигнализира, че е възможно севернокорейски спортисти да вземат участие в игрите следващия месец, които ще бъдат точно от другата страна на границата, в Пьончан.

Южна Корея иска да включи северната си съседка, за да е сигурна, че Олимпиадата няма да бъде смущавана от ядрени опити или ракетни изпитания. Според Сеул това е и начин за подновяване на диалога с изолираната държава.

Анализатори смятат, че гамбитът на Ким има за цел да вбие клин между Сеул и Вашингтон, който призовава за максимален натиск върху Пхенян и казва, че всички опции, включително военната, са на масата.

Oще по темата

Ходът обаче цели да разбие и по-широкия международен консенсус, включващ големи играчи като Китай, Русия и Япония, които затегнаха санкциите и задълбочиха изолацията на Северна Корея през последните месеци.

"Голяма част от набора от стратегии и тактики на семейство Ким е да използват и задълбочат различията в интересите, на първо място между САЩ и Южна Корея, а в по-широк аспект - и между петте големи съседки", каза Даниъл Ръсел, който до април миналата година бе помощник-държавен секретар на САЩ по въпросите на Източна Азия и Тихия океан, а сега е част от политическия институт "Азиатско общество".

Северна Корея от дълго време следва стратегия на интензивни провокации, последвани от фази на помирение, насочени към използване на разцепления, заяви той.

"Това е класическата ситуация, в която съединението прави силата, а разединението носи поражение", каза Ръсел. Винаги е по-лесно да се поддържа петстранна солидарност, когато Северна Корея се държи лошо".

Американският президент Доналд Тръмп оглавява усилията за засилване на глобалните санкции срещу Северна Корея, която разработва ракети с ядрени бойни глави, способни да поразят САЩ.

Вашингтон казва, че пълното сътрудничество на Китай, Русия и други страни е жизненоважно за успеха на тази кампания, която включва значителни ограничения върху търговията и други връзки със Северна Корея.

Китай, който остава основният севернокорейски партньор, ограничи търговията с тази страна в съответствие със санкциите на ООН, но Вашингтон го призовава да направи повече, за да бъде изолиран Пхенян.

''Абсурдна инициатива“

Южнокорейското правителство приветства инициативата на Ким и президентът Мун Дже Ин настоява за отслабване на напрежението преди Олимпиадата, като отложи съвместните военни учения с американските въоръжени сили за след игрите.
Мун също така каза днес, че подобряването на междукорейските отношения е обвързано с уреждане на въпроса със севернокорейската ядрена програма.

Белият дом тепърва трябва да даде подробен отговор. Въпреки това влиятелният сенатор Линдзи Греъм намекна, че Съединените щати ще бойкотират Олимпийските игри, ако Северна Корея участва в тях.

"Даването на право на Северна Корея на Ким Чен Ун да участва в Зимни олимпийски игри ще легитимира най-нелегитимния режим на планетата", каза Греъм в Twitter. "Уверен съм, че Южна Корея ще отхвърли тази абсурдна инициатива и вярвам напълно, че ако Северна Корея отиде на Зимните олимпийски игри, ние няма".

Греъм призова без успех за бойкот на предишните игри, в Сочи, заради решението на Русия да даде убежище на "къртицата" от Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън, който направи публично достояние редица поверителни документи.

Участието на севернокорейски атлети и официални лица в игрите може да създаде неловки моменти за международните лидери, които от месеци полагат усилия да представят Северна Корея като държава парий, каза Робърт Кели, преподавател в Пусанския национален университет в Южна Корея.

"Това поставя южнокорейците в странно положение, защото може да предизвика напрежение със САЩ и Япония, които правят всичко по силите си да изолират режима", заяви той.

Отношенията на Япония с Южна Корея и без това са обтегнати, като бивш японски дипломат каза, че Токио изпитва "умора" от Сеул и няма доверие на Мун.

Анализатори са скептични, че гамбитът на Ким ще нанесе трайни щети на съюза между Сеул и Вашингтон или на международните санкции.

"Съмнявам се, че ще има значителен обрат по отношение на глобалните мерки за икономическа и политическа изолация в краткосрочен план", каза Слот Снайдър от Съвета за външни отношения.

Още ракетни изпитания

В основата на скептицизма на анализаторите е очевидната липса на желание у Ким за компромис по основните въпроси за ядрените оръжия, ракетните изпитания или човешките права.

"Участието в събития като Олимпийски игри са псевдоотстъпки, защото на Северна Корея в действителност не се налага да се откаже от нищо", каза Кели.

В речта си Ким се зарече през 2018 г. да има "масово производство на ядрени бойни глави и балистични ракети" с цел "насърчаване на усилията за привеждането им в бойна готовност".

Това означава почти сигурно още ракетни изпитания, с повече фокус върху "реалистични" учения, вместо експериментални тестове, каза Джошуа Полак от Института за международни изследвания "Мидълбъри" в Калифорния.

"Главната тема тук за стратегическите сили се измества от разработването към серийното производство, разполагането и повишената готовност", заяви той.

Ако Съединените щати искат да се възползват от евентуално намаляване на напрежението, те трябва да се откажат от искането си за спиране на изпитанията като предварително условие за преговори, каза Лиън Сигал, директор на базираната в Ню Йорк неправителствена организация Кооперативен проект за сигурност в Североизточна Азия.

"Най-важната реципрочна стъпка би била ограничаване, а не просто отлагане на пролетните съвместни учения", заяви той. "Ако не се опитат тези стъпки, Северна Корея със сигурност ще продължи с необузданото си разработване на оръжия“.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

наградили го

преди 6 години

predi okolo 109 000 години наш военен кораб превозващ сакати от база край нептун към обект не далече от астероидния пояс бе атакуван с нови химически оръжие това момче оцеля благодарение на невероятна чувствителност към диверсии..

38

Анонимен

преди 6 години

И в ИИ пак Китай ще е лидер!!!

37

Анонимен

преди 6 години

Китай та Китай. Китай ще бъде хит още малко, ИИ напредва по всички възможни фронтове и до 5 години никой няма да се интересува от китайската работна ръка, а това ще сложи точка и на китайската индустриална революция. Между другото шефовете на Китай много добре усещат какво ще се случи с него и залат огромни усилия в областта на ИИ. Лично аз съм много доволен от Китай. Всяка сутрин имам под възглавницата по 100 лв заработени от китайчетата, но в никакъв случай не съм им фен.

fallback